Ministrica Husić- Mehmedović: Premijeru Forti sam podnijela neopozivu ostavku

Na Skupštini KS uvodne napomene u vezi Nacrta zakona o visokom obrazovanju dao je Miloš Trifković kao jedan od tvoraca novog zakona.

To je urađeno po želji ministrice visokog obrazovanja Melike Husić-Mehmedović.

On je kazao da se devet nedjelja radilo na izradi Nacrta zakona.

Glavne poluge transformacije bile su okvirni zakon o visokom obrazovanju, zakonodavstvo koje je naglašavalo upravne organe. Dostignuti stepen razvoja sistema visokog obrazovanja i u KS traži da se visoko obrazovanje prilagodi kretanju visokog obrazovanja. Novi zahtjevi su izraženi posebno u KS koji je osnivač najvećeg, najstarijeg i najcitiranijeg Univerziteta u Sarajevu. Novi Nacrt traži da pruži neke odgovore na te zahtjeve, zbog toga je imenovana Komisija od 25 članova.

Imali smo saradnju i sa ekspertima izvan zajednice i četiri mjeseca se radilo na Nacrtu. Proceduralnih propusta u radu Komisije nije bilo. To je jako važno. Pri konačnom usvajanju pet članova nije dobilo svih 21 glasova, ali ni jedan nije dobio ispod 17. Govorim o 21 glasu, jer su četiri člana meni podnijela ostavku.

Na koncu je cijeli zakon usvojen sa 21 glas. Rad komisije je bio otvoren i razmatrali smo sve sugestije koje smo dobijali“, kazao je Trifković.

Dodao je da će primjedbe biti uvažene tokom rasprave.

Akademska zajednica za akademsku zajednicu. Ovo je prvi put da je akademska zajednica dobila pravo da napiše zakon, ne za sebe, nego za društvo. Šta je to čime se uz ogromne nabore, beskrajne diskusije čime smo se rukovodili. Ja se neću zadržavati na svakom pojedinačnom rješenju, kada bude vrijeme spreman sam ići u svaki stav. Prva stvar koju smo usvojili prilikom usvajanja poslovnika bilo je da stavimo visokoškolski i naučni proces u fokus, umjesto na institucije.

Ovo je zakon procesa. Na tom principu je izvršeno izjednačavanje svih institucija koje se bave obrazovanja. Mi smo visoko obrazovanje kao djelatnost odredili kao opći interes.
Visoko obrazovanje smo tretirali kao ljudsko pravo na obrazovanje. Pravo na obrazovanje nije ograničeno samo na građane BiH. Velika novina je Vijeće za nauku, a sastavljeno je od predstavnika UNSA, privatnih univerziteta I predstavnika Vlade KS. Ono što je značajno da nam je taj dio poslužio da prenesemo nadležnosti o pitanjima o kojima ne može odlučivati država. Mandate je delegatski. Obzirom na neke reakcije iz javnosti hoću da vam kažem da se radi o tome da se privatni univerziteti obavežu na iste obaveze kao što ima UNSA?

Suština ovog zakona u tome što u centar pažnje stavlja visoko obrazovanje, autonomiju Univerziteta u Sarajevu, unosi čitav niz novina od značaja i za KS i za cijelu BiH, teži strateškom planiranju visokog obrazovanja, uvodi društvenu komponentu kroz Vijeće za visoko obrazovanje i nauku, te uređuje etička pitanja nastavno-naučne zajednice”, kazao je Trifković.

Istakao je da je jako puno ostavljeno autonomnoj regulativi.

Na koncu smatramo pošto je Univerzitet glavni nosioc inovativnog sistema stvoreni su uslovi da se u BiH apravi jedan korak naprijed da pređemo na društvo znanja“, kazao je Trifković.

Nakon njega obratila se ministrica obrazovanja Melika Husić-Mehmedović kazavši da su prethodni dani bili turbulentni.

Po prirodi sam odgovorna i obavještavam vas da sam premijeru podnijela neopozivu ostavku“, kazala je Husić- Mehmedović.

Ona je kazala da joj je bila čast obavljati funkciju ministrice. Njena objava ispraćena je aplauzom.

Mnoge neistine su iznesene i napisane. Iznenađena sam količinom nepoznavanja materije, nekolegijalnosti i neprofesionalnosti pojedinaca“, kazala je ministrica.