Mladi Romi u znak podrške sa Romima Češke traže pravdu i poručuju: Rasizam ubija

Stvaranje nezavisne komisije koja će izložiti policijska pravila i stvarnu policijsku praksu u romskim zajednicama, odgovornost i pravda, bavljenje kulturom rasizma i pružanje antirasističke obuke policajcima, neki su od zahtjeva sa jučerašnjeg protesta ispred Ambasade Češke Republike u Sarajevu.

Organizatori protesta su aktivisti Asocijacije mladih Roma „Aksiom” koji se ovim protestima žele solidarisati, dati punu podršku Romima Češke.

„Kada se desilo ubistvo znali smo da se nekako mora reagovati, s obzirom na to da AKSIOM radi sa 12 romskih zajednica koje su rasprostranjene širom Bosne i Hercegovine nismo bili u mogućnosti da odmah djelujemo kada je riječ o organizacijskom aspektu protesta,“ kazao je Asmir Husić, aktivista organizacije „Aksiom“, naglasivši da je protest organizovan u znak solidarnosti sa češkim Romkinjama i Romima koji se i danas bore da pravda dođe do javnosti, piše portal-Udar.net.

Dodao je da smatra da su ovi protesti jedan vid pritiska na češku vladu da prizna da je rasistički motivisano ubistvo dovelo do nečega što je neprihvatljivo.

Podsjeća da je ubistvo Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg je policija prošle godine ubila u SAD-u, prouzrokovalo val nezadovoljstva širom svijeta, od Amerike do Evrope.

Za razliku od tog slučaja, podcrtava Asmir, ovo ubistvo koje je skoro pa identično nije prouzrokovalo movementom Roma lives matter/životi Roma su bitni.

I iz tih razloga, kako smatra Asmir, ovakvi događaji su način da se podigne svijest javnosti o narušavanju ljudskih prava i nejednakosti sa kojom se Romi susreću širom Evrope.

Protesti motivisani željom da se ukaže na slučaj ubistva Stanislava Tomaša i izrazi nezadovoljstvo u odnosu vlasti Češke prema tamošnjim Romima organizovani su širom Evrope, međutim kako objašnjava Asmir, nisu zabilježene nikakve povratne informacije od strane čeških vlasti, Mladi Romi u znak podrške sa Romima Češke traže pravdu i poručuju: Rasizam ubija

Organizatori protesta, Asocijacija mladih Roma „Aksiom,“ koji se ovim protestima žele solidarisati, dati punu podršku braći i sestrama u Češkoj, zahtjevaju:

Stvaranje nezavisne komisije koja će izložiti policijska pravila i stvarnu policijsku praksu u romskim zajednicama.
Promjene koje romska zajednica želi da vidi su:

Odgovornost i pravda – policajci treba da odgovaraju za nezakonite prakse koje dovode do nesrazmjernih mjera protiv pripadnika manjinskih zajednica,
– Proširiti broj Roma angažovanih u strukturama za sprovođenje zakona,
– Jače provjere u procesu zapošljavanja policajaca (tj. da bi se osiguralo da nisu vezani za krajnje desne, fašističke i populističke organizacije),
– Bavljenje kulturom rasizma koja postoji u policijskim institucijama i pružanje antirasističke obuke policajcima za uklanjanje predrasuda,
– Ukinuti rasno profilisanje bilo koje vrste i osigurati da svaki građanin ima pravo da ga agenti za sprovođenje zakona jednako tretiraju,
– Stvoriti i dati puni mandat nezavisnim institucijama da istražuju policijske zločine, poput policijskih odbora za vođenje civilnog društva.

Iz Asocijacije također pozivaju da se zaustavi rasizam, uz poruku Rasizam ubija!

Podsjećamo, smrt Stanislava Tomaša, Roma iz Češke koga je policija brutalno ubila u Teplicama, gradu na sjeveru Češke, primjer je policijske brutalnosti. Video snimak je jasno pokazao policajca kako mu nekoliko minuta kleči na vratu, a Tomaš je kasnije preminuo u kolima hitne pomoći.