Ništa od dogovora o povećanju minimalne plate u FBiH

Na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za Federaciju BiH u Sarajevu nije postignut dogovor o iznosu minimalne plaće u FBiH, Predstavnik Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludin Bektić kazao je kako su oni predložili da najniža plata iznosi 700 KM, neto, dok je Udruženje poslodavaca FBiH iznijelo prijedlog od 60 posto od prosječne plaće u FBiH. Predstavnici Vlade FBiH nisu imali prijedlog.

“U nastavku sjednice smo izgubili kvorum jer je federalna ministrica finansija Jelka Milićević morala otići na drugi sastanak. Zakazan je kolegij ESV-a za narednih deset dana, a na kojem će se utvrditi termin za nastavak ove sjednice koju smo danas prekinuli”, rekao je Bektić.

Sada je loptica na Vladi FBiH. U nastavku sjednice Vlada FBiH mora donijeti uredbu kako bi bila razmatrana i usaglašena sa partnerima ESV-a. Današnjem sastanku nije prisustvovao premijer FBiH Fadil Novalić, a predstavnici sindikata vjeruju da bi, u slučaju da je premijer bio prisutan, možda i moglo doći do konkretnih rješenja, prenosi Patria.