Njemačka vlada obećala hitnu pomoć pogođenim od poplava

Njemački ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz obećao je brzu pomoć u visini od preko 300 milijuna eura pogođenima nakon katastrofalnih poplava koje su sredinom tjedna zadesile zapadne dijelove Njemačke, prenosi dnevnik Bild am Sonntag u nedjelju.

„Kod dosadašnjih poplava bila je potrebna pomoć od više od 300 milijuna eura. I sada će biti sigurno biti potrebno toliko“, rekao je Scholz u razgovoru za Bild am Sonntag.

Osim hitne pomoći pogođenima Scholz, koji je i socijaldemokratski kandidat za kancelara na predstojećim izborima u rujnu, je najavio da će na redovitoj sjednici vlade u srijedu biti raspravljano i o dugoročnoj pomoći pogođenoj regiji.

„Ja ću u srijedu predložiti paket pomoći koji će zasigurno biti u obimu od preko milijarde eura. Potreban nam je napor na nacionalnoj razini: onaj tko je izgubio svoju radnju ili kuću sigurno ne može sam pokriti čitavu štetu. Zato mi kao nacija moramo zbiti redove i pogođenima pružiti brzu pomoć bez birokratskih prepreka“, rekao je Scholz.

On je najavio da će prva pomoć već biti isplaćena tijekom srpnja a da će pomoć za obnovu, kako je rekao, „sigurno krenuti u toku godine“.

„Ceste i mostovi moraju biti brzo popravljeni“, rekao je ministar financija.

Ministar gospodarstva Peter Altmaier je poduzetnicima u pogođenim područjima saveznih pokrajina Porajnje-Falačka i Sjeverna Rajna-Vestfalija obećao jednokratnu pomoć od 10.000 eura.

Vlada je prije toga najavila da bi pogođenima mogla izići u susret i u obliku poreznih olakšica.

Broj žrtava u pogođenim područjima gdje su u noći sa srijede na četvrtak obilne kiše izazvale izlijevanje rijeka iz korita, popeo se u nedjelju prijepodne na 156, javlja N1.