Foto: Press služba Vlade KS

Odata počast Enveru Šehoviću: Sjećanje na heroje odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u haremu Ali-pašine džamije i na Spomen obilježju Jezera, predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović te ministar kulture i sporta KS Samir Avdić odali su počast i zahvalnost komandantu Prve slavne – 111. viteške brigade Enveru Šehoviću i njegovim saborcima – braći Zahidu i Esadu Panjeti koji su, na današnji dan, prije 28 godina, herojski poginuli braneći Sarajevo i Bosu i Hercegovinu.

I ove godine će se njihovi saborci i građani Sarajeva sjetiti heroja koji su vječno zadužili ovaj grad i državu, jer su izvojevali najvažnije bitke u odbrani grada te u jednoj od njih i ugradili svoje živote u slobodu BiH.

Enver Šehović rođen je 15. januara 1967. godine u fočanskom selu Bujakovina, u Opštini Foča, gdje je završio osnovnu školu.

Foto: Press služba Vlade KS
Foto: Press služba Vlade KS

U Sarajevu će završiti Srednju vojnu školu kopnene vojske, a u Beogradu Vojnu akademiju. Po završetku Akademije, vratio se u Sarajevo, gdje je u Kasarni “Maršal Tito” radio kao poručnik na obuci novih pitomaca Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Nakon prvih napada na Sarajevo, Šehović napušta JNA i priključuje se Teritorijalnoj odbrani (TO) naše zemlje. Jedan od njegovih prvih ratnih zadataka bila je blokada kasarne u kojoj je do agresije radio. Agresor je planirao da napadom iz pravca Grbavice i Pofalića, uz pomoć oklopnjaka iz “Maršalke” presiječe grad linijom Vogošća – Žuč – Pofalići – kasarna – Grbavica.

U kodnoj akciji “Grom” – koju danas poznajemo kao Pofalićka bitka, snage TO uz pomoć dobrovoljaca, običnih građana, 16. maja 1992. su počeli jednu od najvažnijih taktičkih bitaka u odbrani grada. Skoro pa neorganizirani, a i slabo naoružani, ipak uspijevaju osloboditi Pofaliće i dobiti ključnu bitku u odbrani grada.

Foto: Press služba Vlade KS
Foto: Press služba Vlade KS

Branioci Sarajeva su 8. juna 1992. godine u žestokom okršaju na brdu Žuč oslobodili vrh Orlić i širi lokalitet prema Volujku i Krstacu. Bila je to bitka kojom su potvrđeni rezultati Pofalićke bitke, te osigurana i učvršćena komunikacija s braniocima s područja Vogošće, odnosno naselja Ugorsko, Bušće i Kobilja Glava. Nakon osvajanja Orlića, zauzete su i Kota 850, Vis i Golo brdo, odakle je srpska vojska svakodnevno, najvećim kalibrima, ubijala Sarajevo koje su 1.425 dana držali pod opsadom.

Enver Šehović poginuo je 27. jula 1993., tačno 40 dana nakon pogibije još jednog heroja odbrane Sarajeva Safeta Zajke, komandujući odbranom Golog brda.

Prva slavna – 111. viteška brigada postat će jedna od najuspješnijih brigada i na ratištu van Sarajeva. Među borcima Prve slavne i Druge viteške brigade koje su osvajale i odbranile Žuč bio je najveći broj dobitnika ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” u Armiji RBiH.