Odlazak na Ljetne olimpijske igre: Sedam sportista branit će boje BiH

U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine svečano je predstavljen bh. tim olimpijaca koji će od 23. jula do 8. avgusta ove godine nastupati na Ljetnim olimpijskim igrama u glavnom gradu Japana – Tokiju.

Atletičari Amel Tuka i Mesud Pezer, džudašica Larisa Cerić, tekvandoista Nedžad Husić, plivači Lana Pudar i Emir Muratović te streljačica Tatjana Đekanović čine naš olimpijski tim od sedam sportista kojima će se pridružiti šest trenera u borbi za osvajanje prve olimpijske medalje za Bosnu i Hercegovinu.

 

“Olimpijski komitet BiH učinio je dodatni napor te u četvorogodišnjem ciklusu kroz brojne projekte i inicijative osigurao preko 830.000 KM za podršku vrhunskim BH sportistima za njihove pripreme i nastupe. Time je OKBiH pomogao sportistima u njihovoj namjeri da ostvare olimpijske norme te doprinjeo jačanju sportskog sistema BiH . Ako na ovu podršku dodamo troškove avio prevoza, opreme, ceremonijalnih odijela i džeparca, možemo zaključiti da se radi o projektu nešto više od miliona konvertibilnih maraka”, rekao je danas predsjednik Olimpijskog komiteta BiH marijan  je Kvasić.

Svečanom ispraćaju BH olimpijskog tima prisustvovao je i Ambasador Japana Ito Makoto koji je u svom obraćanju podsjetio na prijateljske odnose naše dvije države, povezanost Japana i BiH osobito kroz sport i umjetnost.