Požar bukti na Kupresu, a Dodik opet ne da saglasnost za angažiranje helikoptera

Na širem rejonu Kupresa od jučer ponovno bukti požar, a zatražena je pomoć Oružanih snaga za upotrebu helikoptera kojim bi se gasio požar.

No, Milorad Dodik, kao i u slučaju Neuma, ne daju saglasnost za polijetanje.

Sada je, kako otkrivaju izvori iz Predsjedništva BiH, promijenio taktiku, pa uopće ne odgovara na zahtjev za angažmanom helikoptera, a u slučaju požara u Neumu direktno je odbio dati saglasnost.

Inače, samo prije dvije sedmice helikopter Oružanih snaga BiH bio je angažovan na gašenju požara na području opštine Kupres, na zahtjev opštinske Službe civilne zaštite.

Požar koji je tada izbio kod naselja Vukovsko, pored Kupresa, zahvatio je 50 hektara visoke šume.

Druga dva člana Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović ne boje se ličnih posljedica po njih ukoliko bi naredili polijetanje helikoptera, ali su svjesni da kršenje Ustava i lanac komandiranja u ovakvoj teškoj situaciji bi dodatno zakomplicirao stvari.

Milorad Dodik sve dublje tone, a sa sobom u ambis vodi i kompletnu opoziciju koja je stala ispred njegovih zahtjeva za svojevrsnom blokadom institucija BiH, i to sve zbog zakona kojeg je nametnuo Valentin Inzko kojim se zabranjuje negiranje genocida i glorifikacija ratnih zločinaca.