Predsjednik Biden dobio je globalnu podršku za masovnu reviziju poreza

Sjedinjene Države izborile su međunarodnu podršku za svoj plan za reviziju globalnog sistema oporezivanja kompanija, što je ogroman korak ka pojednostavljenju složene mreže pravila koje dugo koriste velike korporacije.

Zemlje, uključujući Indiju, Kinu i Švicarsku, složile su se sa širokim okvirom za reformu koji je postavila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj. Grupa sa sjedištem u Parizu izjavila je u četvrtak da je na brodu 130 zemalja i jurisdikcija, što predstavlja više od 90% globalne ekonomske proizvodnje.

U izjavi, američka ministrica financija Janet Yellen nazvala je sporazum “historijskim danom ekonomske diplomatije”. Yellen je prošlog mjeseca osigurala podršku Grupe sedam država, uključujući Kanadu, Francusku, Japan, Njemačku, Italiju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Decenijama su Sjedinjene Države sudjelovale u međunarodnoj poreznoj konkurenciji koja se samo poražava, snižavajući stope poreza na dobit samo kako bi gledale kako druge države snižavaju svoje stope kao odgovor“, rekla je Yellen, te dodala da je  ta trka do dna sada korak bliže kraju.

OECD-ov okvir uključuje globalni minimalni porez od najmanje 15% na multinacionalne kompanije. Plan takođe predviđa da bi najveće kompanije trebale plaćati porez tamo gdje ostvaruju prodaju i zarađuju, a ne samo tamo gdje su fizički prisutne, potez koji bi mogao imati velike posljedice za vrhunske tehnološke kompanije poput Googlea (GOOGL) i Amazona (AMZN).

Utvrđivanje globalnog minimalnog poreza glavni je prioritet predsjednika Joea Bidena, koji želi povećati vladine prihode kako bi nadoknadio troškove predloženog infrastrukturnog paketa.

Težak posao još nije gotov. Pregovori su i dalje u toku, a tehnički detalji trebali bi se uskladiti od sada do oktobra. A zemlje bi i dalje trebale donijeti reforme kod kuće kako bi bilo koji sporazum pretočile u zakon.

Ali sporazum uklanja značajnu neizvjesnost uoči sastanka Grupe 20 država kasnije ovog mjeseca i otvara put za konačni sporazum.

Međutim, nisu svi na brodu. S popisa potpisnika posebno je odsutna Irska, čiji je režim s niskim porezima bio presudan za privlačenje vrhunskih tehnoloških firmi. Barbados takođe nije potpisao ugovor, piše CNN.