Preživjela žrtva genocida Hamdija Fejzić: Neka naša osveta bude pravda

Hamdija Fejzić, preživjela žrtva genocida i predsjednik OO za obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici obratio se na komemoraciji u Potočarima.

Zna da će presude ostati svjedok historije.

Naša rana je još uvijek bolna, kao i proteklih 26 godina. Danas na dan sjećanja na dan genocida opet se okupljamo oko bijelih nišana. Možda bi bilo bolje da šutimo. Svakog 11. jula govore ‘neka se više ne ponovi’, ali ta fraza blijedi. Jake riječi i srdačni govori ohrabrili su nas da nismo sami, ali onda opet godina tišine.

Da li trebamo da citiramo presude sudova, da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić osuđeni za genocid. Znam da će te presude ostati svjedok historije. Upravo nam te presude i bijeli nišani ne dopuštaju da stanemo. Za one koji ne žele da čuju i saznaju nema presuda. Zvanične vlasti u RS aktivno rade na reviziji historije, negiranju genocida i slavljenju ratnih zločinaca.

Na svakom koraku gaze po našoj boli. Niko neće doći da nas spasi, niko neće promijeniti sudbinu našeg naroda ako to ne učinimo sami. Obećavali su nam zakon o zabrani negiranja genocida i to nisu uradili. Pružamo ruku dijalogu, stvaranju mira. Ono što nikad nećemo prihvatiti je pregovaranje o istini.

U ime žrtava dužni smo stvarati mir. Rat nam mora biti pouka, a mir nam mora dati šansu. Dolazite u Srebrenicu i svim drugim danima, a ne samo 11. jula. Budite uz naše majke koje tri decenije stoje na odbrani zemlje. Sačuvajte istinu za buduće generacije, pamtimo, sjećajmo se i ne zaboravimo 11. juli. Neka naša najveća osveta bude pravda, a najveća poruka opstanak“, kazao je Fejzić.

Američki ambasador Eric Nelson uputio je video poruku u kojoj je podsjetio na zločin genocida prije 26 godina.

Žrtve genocida, preživjeli kao i novi naraštaji zaslužuju mirnu budućnost gdje će svi imati priliku za prosperitet“, kazao je Nelson.