Protest studenata AU u BiH: Želimo svoje diplome, Ambasada SAD treba da oduzme državljanstsvo Denisu Prciću

Grupa studenata 4. godine Američkog univerziteta u BiH danas je organizirala mirni skup prekoputa Ambasade SAD, kako bi ukazali na problem koji već traje godinu dana.

Naime, osnivač i vlasnik AU u BiH Denis Prcić blokirao im je izdavanje diploma, a trenutno se nalazi u pritvoru te su studenti onemogućeni dobiti bilo kakvu dokumentaciju.

Apeluju na Ambasadu SAD da se pokrene proces oduzimanja državljanstva Denisu Prciću koji je imao problema i sa pravosuđem u SAD zbog porodičnog nasilja.

Na bilbordima koje su danas studenti donijeli sa sobom, upućena je i poruka ambasadoru Ericu Nelsonu: “Nelson, help us”; “Ukinite ološu američko državljanstvo”; “Rektore Đonlagiću, daj naše zaslužene diplome odmah”; “4 godine učenja, a na ulici tražim diplomu”; “Diplome su nam ugrožene”.

Foto: Patria
Foto: Patria

Student iz Sarajeva Karlo Karlušić koji je završio četiri godine fakulteta još uvijek čeka diplomu.

Sve je urađeno pravovremeno, što se tiče finansijskih troškova, diplomski je urađen. Razlog što se nalazimo ovdje kod Američke ambasade jeste što su uposlenici Američkog univerziteta bili uposlenici Američke ambasade. Svaka ceremonija za primanje diploma godinama unazad je bila podržana od strane amabasadora Patrick S. Moona, Cormack, Montgomerya što dovodi u pitanje zašto su posljednje dvije godine prestale relacije između Američke ambasade i AU u BiH.

Američka ambasada tvrdi da je AU u BiH individualna institucija, a jedan od uposlenika AU u BiH bio je uposlenik FBI odjela u Ambasadi SAD. Ta osoba je mogla da zataji prvu prijavu studenata koja je primljena u Ambasadu. To je bio Prcićev suradnik koji više ne radi tamo“, kazao je Karlušić.

Karlušić je kazao da se protv Prcića vode četiri predmeta.

Naši zahtjevi su izdavanje diploma koje su američki akreditovane i uz to izdavanje dokumentacije studentima i poništavanja državljanstva SAD Prciću. On je reketirao studente za po 1.500 KM, drugo je prevara sa Nacionalno sigurnosnom akademijom, rad bez dozvole u Kantonu Sarajevo.

To dovodi u pitanje ko ga je pokrivao sve ove godine, jer nemoguće je da trafiku otvorite u Sarajevu bez dozvole, a čovjek je držao obrazovnu instituciju. Četvrta stvar je neovlašteno davanje diplome Osmanu Mehmedagiću koji je danas uhapšen. Postavlja se pitanje kako je ta diploma, kada se nijedna nije dijelila završila u rukama Mehmedagića“, kazao je Karlušić.

Studenti su potvrdili da su na više lokacija u Sarajevu slušali nastavu, a jedna od lokacija je Srednja mašinska škola gdje je bila i NSA.

Karlušić je kazao da mu također nije jasno kako su studenti koji su platili 1.500 KM čime su pristali na ucjenu i korupciju dobili diplomu, a on koji je prijavio Prcića i njegove kolege ne mogu.

Ja aludiram na nešto što nije uredu, a osoba koja ide ‘nacrno’ i daje novac prolazi bolje od mene“, kazao je Karlušić.

Karlušić je kazao da traže i reakciju rektora Mirsada Đonlagića koji se u Općinskom sudu Tuzla još uvijek vodi kao rektor, da im omogući izdavanje diploma.

Apelujemo ovim putem na Ministarstvo obrazovanja TK i KS. Prosvjetna inspekcija u KS nije na vrijeme radila i više od deceniju je AU u BiH radio u KS bez dozvole. U TK je formirana komisija i ja apelujem da što prije riješe status diploma, da se mogu uručiti bez saglasnosti samog vlasnika“, kazao je.

Student Jasmin Memić iz Tuzle je danas došao u Sarajevo. Na pitanje šta očekuju od Ambasade SAD, Memić je kazao da su studenti zaslužili svoje diplome koje su pošteno zaradili.

Od Ambasade SAD tražimo da se ukine državljanstvo SAD. To je jedna osoba koja nije zaslužila da se zove američkim državljaninom“, kazao je Memić.

Studenti ističu da je Prcić sve ove godine uživao i političku zaštitu, a naročito se to vidjelo po kadrovima koji su bili predavači na AU u BiH.

I roditelji studenata su imali jednu vrstu straha. Stvorila se legenda o Denisu Prciću koji je nedodirljiv, a mislim da smo mi pokazali da je studentski bunt može sve da pobijedi“, kazao je Memić.

On je dodao da boli činjenica da nisu dobili svoje diplome, a uložili su četiri godine života.