Šarović o odluci Valentina Inzka: Za jačanje uloge visokog predstavnika kriva je i aktuelna vlast u RS

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović komentarisao je današnju odluku visokog predstavnika Valentina Inzka kojom je nametnuo zakon o negiranju genocida.

Njegovo je mišljenje da Inzko ovu odluku nije donio kako bi popravio svoju biografiju, već da je to uradio po instrukcijama nekog drugog.

Za jačanje uloge visokog predstavnika, kako kaže, krivi aktuelnu vlast u RS.

Oni su svojim djelovanjem i odnosom oko nekih važnih pitanja na neki način produkovali nestabilnost i sve ovo i oni su zato jedan od krivaca što smo došli u ovo situaciju”, kaže Šarović.

Šarović je naveo da se vraćanje “bonskih ovlaštenja” javlja u najgorem mogućem trenutku jer se ovom nametnutom odlukom ulazi u politički nestabilan period, saopćeno je iz SDS-a.

“Smatram da je šteta što u Vijeće sigurnosti UN nije prošla inicijativa Kine i Rusije za ukidanje pozicije visokog predstavnika, a posebno za ukidanje ‘bonskih ovlaštenja’, što vidim kao jedini ispravan put za BiH u budućnosti i kao jedinu nadu za normalan život svih njenih građana”, istakao je Šarović.

On je za oživljavanje uloge OHR-a u najgorem mogućem obliku kroz vraćanje uloge visokog predstavnika optužio aktuelnu vlast, za koju je naveo “da je dala opravdanje da se visoki predstavnik i dalje zadrži u BiH”.

“Ako su bonska ovlaštenja ponovo vraćena nametanjem ovog zakona, to znači da postoji opravdana bojazan da će biti upotrebljena i u nekim budućim slučajevima što nije put kojim BiH da ide”, dodao je Šarović.