Skakavac trail 4. i 5. septembra, bit će održano i državno prvenstvo

Planinarsko društvo Skakavac ove godine organizuje jubilarno, peto izdanje utrke Skakavac trail, koji se održava 04.-05. septembra.

Specijalni partner utrke je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, a u sklopu utrke se održava i 3. Prvenstvo Bosne i Hercegovine u planinskom trčanju.

Pozivaju sve trkače, kako profesionalce tako i rekreativce da iskuse Sarajevo na drugačiji način. I ove godine, Skakavac Trail nudi četiri staze dužina: 21, 42 i 69 kilometara te posebnu utrku – Skakavac
Canicross (trka u kojoj trče vlasnici sa psima).

Skakavac trail je planinska utrka koja se održava u Sarajevu i obližnjoj planini Sarajevski Ozren. Utrkom promovišemo različitosti koje grad čine jedinstvenim u svijetu. Najduža utrka od 69 kilometara daje
trkačima najljepši pogled na grad, utrka od 42 kilometra prolazi najljepšim sarajevskim obroncima, a ona od 21 kilometar zasigurno donosi nezaboravno iskustvo svima koji se odluče da je trče.

Budući da se utrka uglavnom održava u prirodi, najveći značaj posvetili smo promovisanju prirodnih ljepota, posebno vodopada Skakavac koji se spušta sa 98 metara visoke planinske stijene što ga čini
najvišim vodopadom jugoistočne Evrope. Naše utrke promovišu i kulturno-istorijsko naslijeđe, poput Bistričke stanice sa koje kreće najduža utrka i spomenika prvoj sijalici koja je nakon New York-a zasijala u Semizovcu, gdje će biti cilj utrke i proglašenje pobjednika.

Zahvaljujući dobroj organizaciji prvog i drugog Državnog prvenstva u planinskom trčanju, Atletski savez Bosne i Hercegovine je i ove godine povjerio organizaciju Prvenstva Planinarskom društvu Skakavac.

Prvenstvo se realizuje u sklopu najduže utrke od 69 kilometara, a najbrži takmičari će izboriti plasman za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. Planinarsko društvo Skakavac kontinuirano radi na promociji planinskog trčanja, čišćenju i očuvanju prirode kao i trasiranju novih staza koje se mogu koristiti za mnoge sportske aktivnosti.