Struka je već na nogama zbog novog vala pandemije, Fadil Novalić sutra organizuje sastanak kako se pripremiti

Sastanak o aktivnostima u vezi s epidemiološkom situacijom izazvanom koronavirusom i procesom imunizacije stanovništva u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će održan sutra u sjedištu Vlade FBiH.

Inicijator sastanka je premijer Federacije Fadil Novalić, a bitno je napomenuti da je u posljednje vrijeme na udaru mnogih opozicionara da nije uradio mnogo kada su u pitanju stvari zbog kojih je i sazvao sastanak.

Na sastanak su pozvani predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije – Ureda za BiH, ministarstava vanjskih i civilnih poslova BiH, Udruženja imunologa u BiH, zamjenici federalnog premijera, predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, te premijeri i ministri zdravstva kao i predstavnici zavoda za javno zdravstvo svih deset kantona u Federaciji BiH.

U srijedu će sastanak održati i kantonalni premijer Edin Forto koji je pozvao predstavnike Vlade, Skupštine i zdravstvenih ustanova KS da se “pripremimo za izvjestan četvrti val Covid pandemije“.

Na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana u Sarajevu povodom trenutne epidemiološke situacije i procesa imunizacije, istaknuto je da je četvrti val neminovan. Epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo KS Anisa Bajramović navela je da je izvjesno da će do njega doći sredinom augusta.

Kada je došao, britanskom soju trebalo je dva mjeseca da napravi talas. Za delta soj se predviđa nešto kraći period. Dakle, ukoliko dođe do pandemije, za mjesec i po ćemo imati novi talas“, rekla je Bajramović, istakavši da trenutno nema informacija o zvanično registrovanim slučajevima delta soja u Kantonu Sarajevo.

Ministar Vranić rekao je da će zdravstveni sistem biti spreman za eventualni četvrti talas, te da smatra da neće doći do prekapacitiranosti, kao što je to bio slučaj prilikom trećeg talasa.

Zdravstveni sistem je pokazao da je spreman na sve izazove i nema bojazni da se nismo pripremili. Nikada ne možete predvidjeti neki novi talas koji će u kratkom periodu dovesti do velikog broja oboljelih, koji ne bi podnio ni jedan zdravsttveni sistem, ali ja se nadam da to toga neće doći“, rekao je Vranić.

Na sastanku koji će sutra biti održan u Vladi FBiH trebala bi biti razmatrana i situacija sa bolničkim kapacitetima ukoliko dođe do novog vala, s obzirom da su neke bolnice već rasformirale izolatorije kao što je slučaj sa KCUS-om.