Tuzlanski kanton: Zdravstveni radnici idu u štrajk

Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu danas su donijeli odluku o stupanju u generalni štrajk zbog činjenice da još uvijek s Kantonalnom vladom nisu potpisali kolektivni ugovor, iako je tekst dokumenta ranije usuglašen.

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK danas je održao sjednicu hitnog karaktera na kojoj je jednoglasno donesena odluka o pokretanju zakonskih priprema za ulazak u generalni štrajk.

“Ovakva odluka je donesena zbog nepotpisivanja usaglašenog kolektivnog ugovora sa pregovaračkim timom Vlade TK. Danas su pripremljeni svi dokumenti koji su neophodni za ulazak u zakoniti generalni štrajk”, potvrdio je Zijad Latifović, predsjednik sindikata.

U ovom trenutku zdravstveni radnici ne mogu konkretno reći s kojim danom će ući u generalni štrajk, zbog zakonskih procedura koje moraju provesti, a među kojima je i usaglašavanje obima usluga, odnosno poslova koje će morati ispunjavati prema pacijentima.

“Po Zakonu o radu poslodavac sindikatu predlaže poslove koji se ne prekidaju tokom trajanja štrajka, a s obzirom na to da imamo 17 zdravstvenih ustanova u TK, sada ćemo morati sačekati potpisivanje sporazuma, kako bi predsjedništvo sindikata konačno pokrenulo generalni štrajk”, naveo je Latifović.

U generalni štrajk bi, kako saznajemo, trebali stupiti svi zaposleni u zdravstvu Tuzlanskog kantona, s obzirom na to da će se Kantonalnom nezavisnom strukovnom sindikatu radnika zaposlenih u zdravstvu pridružiti i članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije.

Naime, spomenuti drugi sindikat trenutno nema reprezentativnost u TK, zbog čega su njihovi zahtjevi u tekst kolektivnog ugovora ugrađeni posredstvom sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu.

Kao što je poznato, glavni okidač za stupanje u generalni štrajk je stav Kantonalne vlade koja još nije potpisala kolektivni ugovor za koji je, kako tvrdi Latifović, još ranije utvrđen tekst.

“Vlada sada želi koeficijente za isplate plaća koji su ranije usaglašeni postaviti na niži nivo, shodno prijedlogu Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. Nikada do danas se nije dogodilo da vlada prvobitno sklopi dogovor, sa sindikatom usaglasi tekst ugovora i zatim odustane. Ja se nadam da niko nije toliko neozbiljan te u iščekivanju četvrtog vala pandemije nas gura u nešto što je nezakonito”, nastavio je Latifović.

Shodno zahtjevu sindikata, do kraja ove godine bi za potrebe ispunjavanja usaglašenog kolektivnog ugovora trebalo izdvojiti osam miliona KM, međutim, prema riječima ministra zdravstva TK Bože Jurića, maksimalan iznos koji se može osigurati je 5 miliona maraka kroz budžet Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja.

Jurić je kazao da kolektivno pregovaranje još nije okončano, a Vlada TK je u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima sindikatu ponudila takav kolektivni ugovor, koji bi između ostalog omogućio povećanje primanja u prosjeku za osam posto, kroz podizanje koeficijenata svim uposlenim u zdravstvu.

“Intencija je bila da se kolektivni ugovor potpiše s rokom važenja do kraja iduće godine, ali sindikat nije prihvatio ovakvu ponudu. Vlada i Zavod zdravstvenog osiguranja su ponudili maksimum finansijskih sredstava koji na izvjestan način ne bi uuršio zdravstveni sistem. Nadam se da će prevladati nesporazume i da ćemo na dobrobit svih postići zajednički dogovor”, zaključio je Jurić.
U ovom trenutku niko nije inicirao neki novi zajednički sastanak na kojem vi svi akteri priče pokušali pronaći rješenje aktuelne situacije, koja ne odgovara pacijentima.