U avgustu se očekuje dolazak 1,8 miliona vakcina, u FBiH obje doze primilo sedam posto stanovništva

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH kazao je da u FBiH prvom dozom vakcinisano 12 posto stanovništva starijeg od 18 godina, dok je sa obje doze vakcinisano 7 posto stanovništva.

On je za mjesec avgust najavio dolazak novih doza vakcina od 1,8 miliona. U to je uključen dolazak 500.000 Sinopharm vakcina koje je kupila Vlada FBiH kao i skoro 500.000 AstraZeneca vakcina kao donacija Austrije. Kontinuirano će dolaziti i vakcine iz Covax i EU4Health programa.

Musa je kazao da je potreban ubrzani proces imunizacije sada kada ima vakcina i kada je detektovan delta soj za koji je karakteristična veća zaraznost, te je naglašena važnost na dosljednom pridržavanju preventivnih mjera.

Dom naroda Parlamenta Federacije primio je k znanju Informaciju o epidemiološkoj situaciji pri čemu je rečeno da je u cilju zaštite stanovništva od COVID-19 i sprječavanja dalje transmisije ove zarazne bolesti Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva usvojio je prijedloge naredbi i preporuka u cilju zaštite stanovništva.

Tako se naređuje da nadležna tijela vlasti u kantonima, kao i zdravstvene ustanove u kantonima, počnu s vakcinacijom uposlenih u obrazovnom sektoru, policiji, vatrogasnim službama, socijalnoj zaštiti i medijima, te studenata fakulteta zdravstvenih usmjerenja.