U Ilijašu obilježena 28. godišnjica formiranja 126. brdske brigade

Obilaskom šehidskog mezarja i katoličkog groblja u Brezi, odavanjem počasti poginulim borcima , kao i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu, jučer je obilježena 28. godišnjica formiranja 126. brdske brigade Ilijaš.

Tim povodom je upriličena i svečana akademija na trgu Alije Izetbegovića, gdje su organizatori pričali o ratnom putu ove jedinice, te doprinosu u odbrani Bosne i Hercegovine.

Obilježavanju ovog značajnog datuma prisustvovali su ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, kao i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović. Ministar Osmanović podsjetio je na važnost borbe i herojstva boraca ove brigade, ali i najavio podršku projektima njihovog udruženja.

‘Da nije bilo njih ne bi bilo ni Sarajeva’

‘”Zahvaljujući herojskim podvizima ovih ljudi, mi smo danas ovdje, jer da nije bilo njih ne bi bilo ni Sarajeva, niti nas. Potrebno je njegovati kulturu sjećanja, podsjećati na žrtvu ovih ljudi, kako nam se u budućnosti ne bi ponavljala historija“, istakao je ministar Osmanović ovom prilikom i dodao kako Ministarstvo za boračka pitanja kontinuirano radi na poboljšanju statusa demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida, među kojima su i pripadnici ove brigade.

Kazao je, također, da Ministarstvo ostvaruje odličnu saradnju sa općinskim načelnikom Akifom Fazlićem, te da su planirani izgradnja spomen sobe i memorijalnog centra kao i izdavanje monografije 126. brdske brigade.

Ova brigada je sve do 1995. godine bila konstantno izložena jakim napadima agresorske armade. Više od dvije godine ilijaški i vogošćanski ljiljani sami su branili teritorij ne dozvoljavajući neprijatelju da ostvari svoj cilj.

Povodom obilježavanja 28. godišnjice formiranja 126. brdske brigade Ilijaš, jučer je upriličena i izložba ratnih fotografija u Sportskoj dvorani Ilijaš.

Obilježavanjem ovog datuma organizatori žele ukazati na značaj onih koji su dali svoje živote za ovu državu i na značaj boračke populacije općenito, saopćeno je iz Vlade KS.