U Kantonu Sarajevo devet novozaraženih osoba, nije bilo preminulih u posljednja 24 sata

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno devet novih slučajeva zaraze koronavirusom od testiranih 589 osoba.

Od Covid-19 infekcije oporavilo se osam naših sugrađana i, na sreću, nije bilo preminulih.

Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 26 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu devet, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 17.

Na respiratoru je jedan pacijent, dok kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koriste dva pacijenta.

Kanton Sarajevo danas bilježi 76 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 677 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.804 osobe zaražene koronavirusom i 51.441 izliječena.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 10, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 16.

S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuju mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima (ukoliko se ne može održati fizička distanca), kao i higijena ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i zatvorenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe“, pozivaju i upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 44 pacijenta. Po jedna osoba transportovana je i u Opću bolnicu i na KCUS na bolnička liječenja. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 198 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 169 poziva, a obavljeno je 45 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana na Zetri nije bilo vakcinacije, a neće je biti ni danas, kada će biti nastavljene aktivnosti na čišćenju, dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji prostora u dvorani Zetra. Nastavak procesa imunizacije planiran je sutra, u srijedu, 21. jula 2021. godine.

Ministarstvo zdravstva KS i sve zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.