U nedjelju 455. tradicionalni skokovi sa Starog mosta

U Mostaru će u nedjelju 25. jula biti održani 455. tradicionalni skokovi sa Starog mosta.

Takmičari će se natjecati u dvije discipline skok na noge i skok na glavu – lasta. Osim skokova, bit će održane i druge manifestacije koje će početi u subotu i to Šlaufijada i skokovi juniora u 16 sati.

Skokovi će također biti izvođeni u dvije discipline, ali sa skakaonice Duradžik.

U skokovi na noge učesnici do 14 godina skaču sa skakaone Duradžik s visine od 5 m, a stariji od 14 godina skaču sa skakaone Duradžik s visine od 10 m.

Skokovi na glavu – pravo učešća imaju skakači do 25 godina. Učesnici do 15 godina skaču s 5 metara, stariji skaču s visine od 10 metara.

U nedjelju s početkom u 13 sati će biti održano takmičenje “Preplivavanje Neretve”, a takmičari su djeca iz mostarskih klubova PK “Velež”, PK “Orka”, PK “Zrinjski”, te djeca iz škole skokova “Mostari juniori”.

Za sada je za skokove sa Starog mosta prijavljen broj oko 45 do 50 skakača, ali konačan broj znat će se na dan skokova i nakon obavljenog ljekarskog pregleda.

Organizatori su uputili poziv gledaocima da dođu u što većem broju i uveličaju ovu svjetski poznatu manifestaciju koja nije prekidana ni za vrijeme rata.

Više detalja bit će poznato na press konferenciji u petak 23. jula na dan kada je prije 17 godina svečano otvoren obnovljeni luk most srušen 9. novembra 1993. godine.