U Sarajevu pet pozitivnih na koronavirus

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, testirana su 472 naša sugrađana, a od Covid-19 infekcije oporavilo se 10 osoba.

U istom periodu nije bilo preminulih osoba od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 28 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 17, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” njih 12. Jedan pacijent koristi kiseoničku potporu disanju. Kanton Sarajevo danas bilježi 88 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 694 osobe.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.664 osoba zaraženih koronavirusom i 51.291 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je četiri, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi šest.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 40 pacijenata od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 25 briseva, a ukupno je na drive-in punktu i u Covid-ambulantama urađeno 119 PCR testiranja. Covid-pozivni centar je zabilježio 896 poziva, a obavljeno je 78 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana 1.170 naših sugrađana je vakcinisano na Zetri, a za danas je, prema planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS , na vakcinaciju pozvano nešto više od 1.000 građana.

Takođe, nastavlja se i revakcinacija onkoloških pacijenata. Mole se građani da poštuju termine koje su dobili za vakcinaciju kako bi se izbjeglo zadržavanje pred Zetrom.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.