Udruženje studenata Medicinskog fakulteta poziva studente na borbu za hitno rješenje statusa samofinansirajućih studenata

Udruženje studenata Medicinskog fakulteta poziva sve studente da podrže studente medicine u borbi za ostvarivanje njihovih prava.

Ističu kako na Medicinskom fakultetu u Sarajevu postoji veliki broj samofinansirajućih studenata koji u kontinuitetu rješavaju sve ispite unutar akademske godine i ostvaruju visoke prosjeke. Na osnovu trenutnog Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo (Službene novine KS, broj 33/17), samofinansirajući student koji je očistio sve ispite iz prethodne akademske godine i ostvario prosječnu ocjenu 8,0 i iznad može dobiti javno finansirano mjesto za nastavak studija na tom ciklusu. Isti studenti popunjavaju javno finansirana mjesta studenata koji su javno finansirano mjesto izgubili, pišu u svom Facebook postu.

Posljedice bezuslovnog prelaska na iduću godinu su te da je mogućnost prelaska samofinansirajućeg studenta sa visokim prosjekom na budžet praktično nemoguća.

Obaranjem novog Nacrta zakona o visokom obrazovanju, koji je u sebi sadržavao modus za lakši i regulisan prelazak studenta na javno finansirano mjesto, samofinansirajući studenti sa visokim prosjecima ponovo nemaju sistemsko rješenje.

“Od nadležnih institucija zahtijevamo pronalazak sistemskog rješenja kojim ćemo nagraditi najbolje studente, a podršku za ovu borbu možemo izraziti potpisivanjem peticije“, navode.