Univerzitet u Sarajevu se oglasio u vezi sa školovanjem Sebije Izetbegović

U povodu informacija koje su objavljene u medijima, a u vezi sa vjerodostojnošću javnih isprava prof. dr. Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra u Sarajevu, vezanih za postdiplomski studij na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, iz Univerziteta u Sarajevu su saopćili da djeluju u skladu sa Planom integriteta UNSA-e kojim se predviđaju mjere i aktivnosti pravne i praktične prirode u cilju otklanjanja nepravilnosti uzrokovanih svim pojavnim oblicima korupcije, neetičkog i neprofesionalnog ponašanja.

U tom smislu, a u vezi sa potpunim rasvjetljavanjem činjenica koje su se pojavile u javnosti u vezi sa ovim slučajem Univerzitet u Sarajevu je aktima od 25. 05. 2021. i 03. 06. 2021. godine upućenim prema Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu nastojao ostvariti uvid u dokumentaciju iz službene evidencije Medicinskog fakulteta, vezanu za sticanje statusa studenta postdiplomskog studija prof. dr. Sebije Izetbegović.

Utvrdivši da Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu nije u posjedu potpune dokumentacije, Univerzitet u Sarajevu se 04. 06. 2021. godine, a u cilju osiguranja transparentnog odnosa Univerziteta u Sarajevu prema javnosti i cjelokupnoj društvenoj zajednici, obratio Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sa molbom za dostavu javnih isprava iz službene evidencije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kao i molbom o potvrdi vjerodostojnosti indeksa prof. dr. Sebije Izetbegović, a koji je ranije dostavio Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu – navode iz UNSA-e.

Dodaju da je medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je 02. 07. 2021. godine dostavio odgovor Univerzitetu u Sarajevu koji je dostavljen nadležnim institucijama na dalje postupanje. Dalje djelovanje Univerziteta u Sarajevu u ovom slučaju biće određeno postupanjem i nalozima nadležnih institucija.