Foto: Screenshot

Vazduh trepti kao da nebo gori: Znate li zašto je Valter branio Sarajevo?

Partizanski ilegalac Vladimir Perić, poznatiji po nadimku Valter, bio je bosanskohercegovački i jugoslavenski partizanski komandant. Proglašen je za narodnog heroja Jugoslavije, a u narodu je postao još poznatiji jer je bio centralna ličnost filma Valter brani Sarajevo.

Vladimir Perić Valter je rođen u Prijepolju, gdje je nakon završene osnovne škole, upisao se u Trgovačku akademiju. Roditelji su mu bili lošeg materijalnog stanja, pa se Valter sam izdržavao i školovao. Nakon završetka studija, odlazi u Beograd i postao je član Mjesnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije za Sarajevo.

Kada je Jugoslavija okupirana, Valter je stupio u Majevički partizanski odred, čiji je komandant postao krajem 1942. godine. Zatim je otišao u Zenički partizanski odred, koji se u početku pročuo po mnogim uspješnim akcijama. Bio je komadant udarnog bataljona. U ljeto 1943. godine, rukovodstvo NOP u Bosni i Hercegovini je uputilo Valtera na ilegalni rad u Sarajevo.

U Sarajevu Valter postaje sekretar Mjesnog komiteta Partije. Njegovom zaslugom takozvani ilegalni pokret je ojačao. Davao je značajnu pomoć partizanskim jedinicama koje su djelovale u okolini Sarajeva.

Organizovao je partizanske obavještajne službe. U nekoliko navrata, Specijalna policija pokušavala je da otkrije i uništi ilegalne punktove i sarajevsku organizaciju u cjelini. To joj, osim rijetkih slučajeva, nije polazilo za rukom.

Valter je još za života postao legenda, kao jedan od najiskusnijih i najhrabrijih obavještajaca narodnooslobodilačkog rata. Hrabar, veoma inteligentan i sposoban borac, svaki put je nadmudrivao neprijatelja.

Nekoliko puta je po specijalnim zadacima odlazio na slobodnu teritoriju i u Vrhovni štab narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije.

Do aprila 1945. godine, Valter je stajao na čelu svih akcija ilegalne organizacije u Sarajevu. Poginuo je u završnim borbama za oslobođenje grada.

Zašto je Valter branio Sarajevo?

Ambiciozni provincijalac sa jakim stavom narodnog heroja, želio je promjene u sada već bivšoj zajedničkoj zemlji, Jugoslaviji. Ne samo da je Valter želio promjene, on je bio njihov pokretač i neko ko je uz pomoć te ideje došao do vrhovnog cilja slobode.

Scene kultnog filma “Valter brani Sarajevo” u kojem je predstavljen lik ovog heroja su snimane upravo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.