Večeras dodjela novinarske nagrade “Nino Ćatić”, na njegov vapaj svijet je ostao bez odgovora

Udruženje “Biti novinar” iz Tuzle večeras će u Memorijalnom centru Potočari dodijeliti novinarske nagrade “Nino Ćatić”.

Ovo je drugi put da se organizira dodjela nagrade po novinaru koji je svoje posljednje javljanje imao 10. jula 1995. godine kada je svijet upozorio na masovno ubijanje i nestajanje Bošnjaka u Srebrenici.

Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu. Poginuli i ranjeni neprestano se dovlače u bolnicu. Nemoguće je opisati. Svake sekunde po tri smrtonosna projektila padne na ovaj grad. U bolnicu je trenutno dovezeno 17 poginulih, 57 teže i lakše ranjenih. Da li iko u svijetu može doći da vidi tragediju koja se dešava Srebrenici i njenim stanovnicima? Ovo je nečuven zločin koji se izvodi nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice. Populacija u ovom gradu nestaje. Da li iza ovoga stoji Akaši, Butros Gali ili neko drugi, bojim se da za Srebrenicu neće više biti bitno“, glasila je poruka odaslana preko radioamatera.

Na konkurs je pristiglo više od stotinu prijava, a nagrade će biti dodijeljene u sljedećim kategorijama: Radijski izvještaj – plaketa i novčana nagrada, Televizijski prilog (trajanje do šest minuta) – plaketa i novčana nagrada, Pisani tekst (novine, web) – plaketa i novčana nagrada, Blog/vlog – plaketa i novčana nagrada i Fotografija – plaketa i novčana nagrada.

Nihad Nino Ćatić rođen je 29. augusta 1969. godine u Srebrenici, gdje se i školovao.

Posmrtni ostaci Nine Ćatića nikada nisu pronađeni.

Posljednje što je rekao svojoj majci Hajri Ćatić bilo je: “Mama, ti i babo idite u Potočare, a ja ću s prijateljima preko šume do Tuzle“.

Nakon toga, nikad ga više nisu vidjeli. Imao je 26 godina.