Velika grupa migranata izmještena iz neuslovnog objekta u Bihaću

Iz napuštenog i oronulog objekta Krajina metal Služba za poslove sa strancima je uz asistenciju MUP-a USK izmjestila 253 migranta.

Akcija je protekla bez incidenata, a među zatečenim migrantima najviše ih je bilo iz Bangladeša, Pakisatana i Afganistana.

Služba za poslove sa strancima je navedene migrante iz napuštenog objekata izmjestila u privremeni prihvatni centar Lipa, gdje je u toku medicinski pregled, identifikacija i registracija istih, te smještaj u preventivni izolacijski dio privremenog prihvatnog centra Lipa.

Iz MUP -a USK kažu da su više puta “čistili” pomenuti objekat i tražili da ga vlasnik obezbijedi jer predstavlja sigurnosnu prijetnju zbog boravka velikog broja migranata u nehumanim uslovima. To se nije desilo sve do sada kada je iz gradske uprave stigao zahtjev da se objekat oslobodi.

Mi na području Bihaća više nemamo puno migranata u nelegalnom smještaju. Ostalo je nešto napuštenih kuća oko stadiona Jedinstva, ali i to ćemo ubrzo riješiti“, za Patriju je rekao Mujo Koričić, komesar policije USK.

Prema njegovim riječima migrantska ruta kroz USK se pomakla i sada jedan broj migranata sve češće boravi u pojasu koji je u nadležnosti Granične policije.