Veljko-Belivuk-Aleksandar-Vučić-foto-skrinšot-KRIK

“Velja Nevolja”: Vučić mi je tražio razne usluge

Šef beogradske kriminalne grupe Veljko Belivuk, koji je osumnjičen za više brutalnih likvidacija, na saslušanju u tužilaštvu pre dvije nedelje negirao je da je ubica, ali je govorio o svom navodnom odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim ljudima iz vrha Srpske napredne stranke.

Kako piše Mreža za istraživanje korupcije i kirminala (KRIK) Belivuk je ispričao da su Vučić i njegovi saradnici od njega tražili više usluga – da kontroliše da se na Partizanovim tribinama ne skandira protiv predsjednika, da zastrašuje one koji su organizovali proteste protiv vlasti, osigura mir na Paradi ponosa, ali i da utiče na taksiste da otkažu proteste protiv aplikacije za prevoz “CarGo”, stoji u transkriptu Belivukovog saslušanja.

Kako piše Krik, on je prvo kratko ispričao da nije kriminalac nego “vođa navijača” i da nije odgovoran za ubistva, otmice i šverc droge, ali nije htio odgovarati na pitanja tužioca o tome. Samoinicijativno je, međutim, počeo da govori o odnosima sa ljudima iz vlasti.

“Odlučio sam lijepo da kažem sve o mom odnosu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom policije Aleksandrom Vulinom, Vučićevim bratom, prijateljima, kumovima i svim ostalim političarima koji su od nas tražili usluge, a sada se prave da se ne poznajemo i peru ruke od nas”, rekao je Belivuk tužiocu.

On je, tokom gotovo polusatnog saslušanja, nabrojao različite usluge koje je navodno činio za predsjednika i njegove ljude i naveo imena članova SNS-a sa kojima se viđao. Rekao je da je kontakt sa Vučićem održavao najviše preko huligana Aleksandra Vidojevića, poznatijeg kao Aca Rošavi, koji je prijatelj Vučićevog sina, ali i da se sa Vučićem navodno nekoliko puta i lično vidio.

Zaprijetio je i da će u budućnosti ispričati još detalja “ako se određeni ljudi ne opamete”.

Belivuk je ispričao tužiocu i da je član Srpske napredne stranke od 2011. godine.

Belivuk se sumnjiči da stoji iza pet brutalnih ubistava, jednog mučenja i dilanja droge, a fotografije obezglavljenih i iskasapljenih tijela njegovih žrtva predstavnici vlasti su u više navrata objavljivali u javnosti. Belivukov klan smatra se jednim od najbrutalnijih u regionu, piše KRIK.