Video/ Kolaps u Miamiju: Preostala struktura srušena zbog straha za sigurnost

Preostali dio djelomično urušenog stambenog bloka u blizini Miamija srušen je zbog strahova od sigurnosti dok se tropska oluja približava Floridi.

Eksplozivni naboji korišteni su za obaranje posljednjeg stajaćeg dijela Champlain Towers South kasno u nedjelju. Dio bloka od 12 spratova srušio se 24. juna. Poznato je da su dvadeset i četiri osobe umrle, a 121 se vodi kao nestala.

Preostala nestabilna struktura, u kojoj nije bilo osoba, srušena je kako bi se napori u potrazi mogli sigurno nastaviti. Pokušaji čišćenja ruševina za žrtve nakon početnog kolapsa obustavljeni su uoči planiranog rušenja. Očekuje se da će se nastaviti gotovo odmah. Gradske vlasti odlučile su srušiti preostali dio Champlain Towers South eksplozivom, ubrzavajući svoje planove zbog približavanja tropske oluje Elsa.

Tropska oluja ‘Elsa’

Nijedan preživjeli nije izvučen iz ruševina na lokaciji u Surfsideu od prvih nekoliko sati nakon urušavanja konstrukcije. Operacija rušenja pokrenuta je nakon što je izražena zabrinutost zbog približavanja tropskoj oluji Elsa, koja bi u utorak mogla stići na Floridu.

U nedjelju je gradonačelnik grada Charles Burkett rekao da postoji opasnost da bi jak vjetar mogao srušiti dodatne krhotine i ugroziti živote ekipa za potragu.

Rekao je da će stručnjaci za rušenje moći kontrolirati pad konstrukcije i da bi eksplozija mogla “potencijalno otvoriti trećinu gomile (ruševina)” za pristup timovima za hitne slučajeve. Uoči rušenja, gradonačelnica okruga Miami-Dade Daniella Levine Cava savjetovala je obližnje stanovnike da ostanu u zatvorenom i zatvore prozore najmanje dva sata nakon što se sve završi.

Rekla je da je operacija, koja je uključivala stavljanje strateški postavljenog eksploziva u izbušene rupe, “bila presudna za širenje našeg opsega potrage – posebno u području najbližem zgradi”.

Levine Cava izrazila je suosjećanje s porodicama nestalih i rekla da su oni koji su bili prisiljeni evakuirati preostali dio bloka “ostavili čitav svoj život iza sebe”. Nijedna druga zgrada na tom području nije evakuirana prije rušenja.

Također, kazala je da su timovi pregledali strukturu pomoću dronova pomoću termovizijskih kamera u pokušaju da pronađu bilo koje kućne ljubimce koji su možda ostali. Rekla je da su zadovoljni što u zgradi nije ostalo nijedne životinje.

Čim zgrada padne i bude na sigurnom, naši prvi reagovači nastavit će s naporima u potrazi“, rekla je na konferenciji za novinare.

Obiteljima nestalih unaprijed je rečeno da su u subotu pauzirali potragu jer su posade započele pripreme za rušenje. Gradonačelnik je u petak potpisao nalog za rušenje. Nema detalja o tome hoće li vlasnici pogođenih stanova dobiti naknadu.

U međuvremenu, zvaničnici istražuju druge blokove kula na tom području zbog potencijalnih strukturnih kvarova. Ostalo je nejasno šta je uzrokovalo raspadanje 40-godišnjih Champlain Towers South. Inspekcija iz 2018. godine, međutim, upozorila je na “glavne” nedostatke u dizajnu u originalnom dizajnu.