Foto: Youtube screenshot

Video/ Semir Efendić: Mnogi su sumnjali u proširenje saobraćajnice u ulici Džemala Bijedića, ali je napravljen prostor za novi bulevar

Načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić, objavio je video agencije “4 Life” snimljen dronom, a koji prikazuje izgled proširenje saobraćajnice u ulici Džemala Bijedića.

Kako je kazao, prije samog početka radova bilo je mnogo pitanja, ali i sumnji da bi ovo bilo moguće.

Kada smo najavili proširenje ulice Džemala Bijedića sa 2 na 4 saobraćajne trake bilo je dosta pitanja i komentara u smislu da u toj ulici nema dovoljno prostora za takvo proširenje. Istina je da je bilo prilično tijesno za ovakav obim proširenja, ali zahvaljujući vještini projektanata i napornom radu kolega iz Službe za urbanizam i imovinsko-pravne poslove napravljen je prostor za jedan novi bulevar kroz našu općinu.

Iako izgleda da radovi traju predugo, ustvari, radovi na samoj rekonstrukciji ceste započeli su tek u aprilu ove godine, a sve do tada trajale su zamjene podzemnih instalacija koje općina nije mogla ubrzati jer su zavisili od vlasnika instalacija (konkretno – zamjena vodovodnih instalacija trajala je 6 mjeseci, itd.)“, kazao je Efendić.

Dodaje da je uz sam projekat proširenja izvršeno i mnogo drugih radova koji su bitni za funkcionisanje općine.

Uz projekat proširenja i rekonstrukcije ceste izvršena je potpuna zamjena instalacija vodovoda, elektro instalacija, telekomunikacijskih instalacija, novi sistem odvodnje oborinskih voda kojeg ranije nije bilo, nova obostrana rasvjeta saobraćajnice i pješačke staze uz razdjeli zeleni pojas na većem dijelu saobraćajnice. Trenutno se izvode radovi na izgradnji kružnog toka kod ulaza u tržni centar Bingo, a u pripremi je i izgradnja kružnog toka kod preduzeća Gras. Pored toga u toku su poslovi vezani za projektovanje i trećeg kružnog toka koji će ulicu Džemala Bijedića povezivati sa Devetom transverzalom, a koja se na ovom videu također može dobro vidjeti“, dodaje Efendić.

Na nekoliko mikrolokacija u zoni trotoara još traju sudski postupci u predmetima eksproprijacije zemljišta te će se po njihovom okončanju trotoari izgraditi u projektovanoj širini, s tim da će i prije toga kroz privremenu signalizaciju biti omogućeno bezbijedno kretanje.

Projekti ulice Džemala Bijedića i Devete transverzale na kraju će biti jedna nova cjelina koja će znatno rasteretiti primarni saobraćaj kroz Novi Grad. Također, u toku su pripreme za početak povezivanja devete transverzale i Sarajevske zaobilaznice sa 4 saobraćajne trake od Boljakovog Potoka do Vitkovca, kao i nastavak proširenja ulice Džemala Bijedića od Grasa prema Otoci, te će u konačnici novi primarni koridor biti uspostavljen kroz cijelu dužinu općine u pravcu istok-zapad“, zaključio je Efendić.