Vijećnica u bojama Slovenije: Obilježen početak predsjedavanja Vijećem EU

Videoprojekcijom koja je prikazana na fasadi sarajevske Vijećnice sinoć je u BiH simbolično obilježen početak predsjedavanja Republike Slovenije Vijećem EU.

Ovo predsjedavanje temeljit će na sloganu “Zajedno. Otporna. Evropa.” Slovenija među svojim prioritetima na prvo mjesto postavlja jačanje otpornosti, oporavljanje i stratešku autonomiju Unije.

Slovenija će imati jedinstvenu priliku da zajedno s tri ključne evropske institucije vodi razgovore o budućnosti Evrope. Jačanje evropskih vrijednosti, koje su temelj međusobne saradnje i razumijevanja zajedničkih izazova, bit će u središtu trećeg cilja Slovenije.

Foto: N1
Foto: N1

Vladavina prava i jačanje pravne države su vrijednosti na kojima se temelji i postoji Evropska unija, saopćeno je iz Ambasade Republike Slovenije u BiH, koja je organizirala sinoćnju videprojekciju.

Od 1. maja 2004. godine Republika Slovenija je punopravna članica Evropske unije. Slovenija je prvi put predsjedavala Vijećem EU u prvoj polovini 2008. godine, a drugo predsjedavanje Vijećem EU počelo je u četvrtak, 1. jula.