William i Harry će otkriti statuu Diane u palači Kensington

Vojvode od Cambridgea i Sussexa sastat će se kako bi otkrili statuu svoje majke Diane, princeze od Walesa, na dan koji bi joj bio 60. rođendan.

Događaj će biti prvo zajedničko pojavljivanje Williama i Harryja nakon sahrane vojvode od Edinburgha u aprilu.

Kip su naručili braća 2017. godine, statua će stajati u redizajniranom potopljenom vrtu palače Kensington. Tada su rekli da se nadaju da će to pomoći posjetiteljima palače da “razmisle o njenom životu i nasljeđu”.

Harry, koji živi u SAD-u sa suprugom, vojvotkinjom od Sussexa i njihovo dvoje djece, stigao je u Veliku Britaniju prošle sedmice kako bi dovršio karantenu uoči događaja u četvrtak.

U srijedu je iznenada posjetio dječju dobrotvornu organizaciju WellChild-ove dodjele nagrada za teško bolesnu djecu u Velikoj Britaniji.

Kensingtonska palata potvrdila je da će, osim kraljevske braće, otkrivanju prisustvovati i članovi uže Dianine porodice, kao i odbor koji je nadgledao stvaranje statue i redizajn vrta koji će biti njegov dom.

Palata Kensington rekla je da je Potopljeni vrt bio “jedno od najdražih mjesta princeze” dok je tamo živjela. Više od 4.000 cvijeća zasađeno je za redizajn vrta, za što je potrebno 1000 sati. Vrt, koji se nalazi u londonskom Hyde Parku, bit će otvoren za posjet javnosti od sutra, u skladu s radnim vremenom Kensingtonske palače.

Ranije ovog mjeseca na Dan oružanih snaga predstavljena je kovanica od 5 funti u ograničenom izdanju u spomen na vojvodu od Edinburgha s likom Rank-Broadley-ja na princa Filipa, prenosi BBC.