Za pola godine naplaćeno tri milijarde i 855 miliona prihoda od indirektnih poreza

Prihodi od indirektnih poreza u prvih šest mjeseci 2021. godine iznosili su 3 milijarde i 855 miliona KM i veći su za 413 miliona KM ili 12 % u odnosu na isti period 2020. godine kada su iznosili 3 milijarde i 442 miliona KM.

Prihodi od indirektnih poreza su veći i u odnosu na isti period rekordne 2019. godine, kada je ukupno prikupljeno 3 milijarde i 810 miliona KM.

Pored raspoređenih prihoda, a po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 96,6 miliona KM, Republika Srpska 63,8 miliona KM i Distrikt Brčko 3,3 miliona KM.

Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM.

Prihodi od indirektnih poreza u BiH dijele se prema krajnjoj potrošnji, a ne prema mjestima uplate PDV-a. Zašto?

Uzmimo primjer telekom oporatere u BiH koji npr. imaju sjedišta u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci. Te kompanije predaju jednu PDV prijavu i vrše jednu uplatu PDV-a i kada bi se podaci izvukli prema uplatama PDV-a ispalo bi da su te tri kompanije uplatile PDV koji je plaćen samo u ta tri grada, što nije istina, jer se tu nalazi PDV koji su platili građani širom BiH na svojim telefonskim računima.

Isto se odnosi na promet bilo kakvih drugih usluga i roba.

Jedna kompanija može imati sjedište u glavnom gradu BiH, a imati poslovnice širom BIH i ta kompanija će predati jednu PDV prijavu i uplatiti PDV u Sarajevu. Međutim, u tom iznosu PDV-a se nalazi porez koji su građani BiH platili u svim ostalim prodajnim mjestima te kompanije širom BiH.

Zbog tog razloga podaci o mjestima gdje je predana PDV prijava i gdje je uplaćen iznos PDV-a nisu podaci koji daju tačnu i preciznu informaciju.

Koeficijenti za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza se zato i izračunavaju prema krajnjoj potrošnji, a prema zadnjim koeficijentima prihodi se raspoređeuju na način da Federaciji pripada 61,85%, Republici Srpskoj 34,60% i Brčko distrktu 3,55%.

To znači da su toliko PDV-a uplatili građani iz svakog dijela BiH kupujući robu i usluge u tom određenom periodu. Zato se i prihodi od indirektnih poreza dijele prema tim koeficijentima.