Baralija: Ako ne možemo dobiti pomoć viših nivoa vlasti, Grad mora zaštititi građane od požara

Povodom požara na području Mostara, oglasila se vijećnica Naše stranke Irma Baralija. Ona smatra da dio odgovornosti za trenutno stanje snosi i gradska vlast, ali da bi tu odgovornost, zbog opstrukcije viših nivoa vlasti kad je gašenje požara u pitanju, trebala preuzeti u potpunosti.

„Svake godine se ispostavi da se Mostar, kad su požari u pitanju, ne može osloniti niti na jedan viši nivo vlasti, ali, uprkos tome, lokalna vlast požare iznova dočekuje nespremna. Očekujem da nas novoizabrani gradonačelnik kao i šef lokalne civilne zaštite izvijeste o situaciji s požarima na području Mostara, da nas obavijeste o potencijalnim opasnostima mogućeg širenja jablaničkog požara, da nam kažu koji je plan, koliko je ljudi angažovano, šta imaju a šta im nedostaje od materijalno-tehničkih sredstava kad je ovaj problem u pitanju te kako planiraju nadomjestiti nedostatke. Svjedočili smo da je načelnik Općine Jablanica podnio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog opstruiranja gašenja požara. Očekujemo i od našeg gradonačelnika, kao i od kompletne Gradske uprave, da budu aktivniji kad je u pitanju vršenje pritiska na više nivoe vlasti da rade ono što su dužni – zaštiti nas od požara”, kazala je Baralija.

Također, dodala je da je “ukratko, više je nego jasno da pomoći kantona, Federacije i države nema i ove godine ćemo prije dočekati kiše nego tu pomoć, zato Grad zaštitu svojih građana od vatre mora preuzeti u potpunosti”.