Christian Schmidt od danas je visoki predstavnik u BiH

Christian Schmidt od danas je novi visoki predstavnik u BiH, a u našu zemlju stigao je u petak popodne. Obišao je Trebinje, Mostar, a u subotu kasno poslijepodne stigao je u Sarajevo.

S obzirom na to da je nedjelja, Schmidt će zvanično dužnost preuzeti na svečanosti u ponedjeljak 2. avgusta.

Ceremoniji će prisustvovati i sada već bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, ali i bivši visoki predstavnik Kristijan Švarc Šiling.

Schmidt dolazi u trenutku kada su u BiH buknule tenzije zbog nametanja dopuna Krivičnog zakona BiH kojim se zabranuje negiranje genocida, veličanje i nagrađivanje ratnih zločinaca. Vlast i opozicija u RS donijele su zaključak kojim zauzimaju stav da ne prihvataju nametnutu odluku viskog predstavnika, a NSRS donijela je dopune Krivičnog zakona RS kojim se kažnjava vrijeđanje RS i nazivanje genocidnom i agresorskom.

UO PIC-a oglasio se u subotu i osudio tenzije i eskalaciju koje izaziva vlast u RS predvođena Miloradom Dodikom i potpomognuta opozicijom.

Ruska ambasada izuzela se od te izjave, a u svom saopćenju naveli su da Schmidt nema mandat te da svi koji budu s njim sarađivali to rade na vlastitu odgovornost.