Da li znate zašto posjekotine od papira toliko bole?

Kada pomislimo na stvari kojima se možemo povrijediti, naizgled bezopasni papir će nam rijetko pasti na pamet.

Međutim, kada se posječete na papir, to ćete sigurno primijetiti i zapamtiti, budući da boli mnogo više nego što biste očekivali.

Koji su razlozi zbog kojih jedna tako mala i, naizgled, nebitna posjekotina boli više nego, recimo, posjekotina slične veličine napravljena nožem?

Papir je zapravo hrapav

Mada se rubovi papira čine glatki i oštri, oni su pod mikroskopom, posebno u poređenju s noževima, veoma hrapavi i, moglo bi se reći, tupi.

Kao što znamo, ako pokušamo meso rezati tupim nožem, on će ga više kidati nego rezati. Tako je i sa našim prstima, papir na mikroskopskom nivou stvara gore posjekotine od neke prave oštrice.

Jagodice su veoma osjetljive

Drugi razlog zbog kojeg posjekotine od papira posebno bole je njihova lokacija.

Ljudi se papirom najčešće posjeku po prstima, pogotovo jagodicama, koje imaju mnogo više nervnih završetaka od većine ostalih dijelova tijela, što ih čini posebno osjetljivim na bol. Iako je to potpuno logično, s obzirom na to koliko su nam prsti bitni za istraživanje okoline i svakodnevno funkcionisanje, u ovoj situaciji nam to baš i ne pomaže.

Krv se ne zgrušava na posjekotini od papira

Ove posjekotine su previše plitke da tijelo aktivira grušanje krvi, što ostavlja povrijeđene nervne završetke izložene bolu duže nego što bi to bio slučaj sa nekim drugim ranama.

Prste stalno koristimo

Budući da skoro sve što radimo u životu zahtjeva korištenje ruku, naši prsti rijetko kad odmaraju duži vremenski period.

Zbog toga, kada imamo posjekotinu na ruci, konstantno ćemo biti podsjećani na to da je ona tu, što će učiniti da bol izgleda još veća.

Posjekotine od papira ne treba ignorisati

Iako sitne, posjekotine od papira nas mogu ometati u svakodnevnom životu, pogotovo ako im ne damo priliku da zacijele u miru.

Najbolja metoda koja će osigurati neometano zacjeljivanje i spriječiti potencijalne infekcije je da ranu očistite i onda na nju stavite flaster, da spriječite njen direktan kontakt sa bilo čime što bi joj moglo dodatno naškoditi.