Denis Zvizdić preuzeo dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH: Odluka Inzka je dobra podloga za dalje djelovanje

U okviru redovne rotacije, danas je Denis Zvizdić preuzeo od Borjane Krišto dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH.

Tim povodom Zvizdić je kazao da želi podsjetiti sve zastupnike na njihove obaveze.

Danas sam preuzeo predsjedavanje Predstavničkim domom Parlamentarne skupštine BiH. U situaciji kada smo suočeni sa izazovom vaninstitucionalnih blokada rada Parlamentarne Skupštine BiH, želim da podsjetim sve zastupnike na njihove ustavne, zakonske i poslovničke obaveze, i da ih pozovem na odgovoran odnos i djelovanje u skladu sa postulatima vladavine prava.

Odluka Visokog predstavnika u BiH je dobra podloga za zaustavljanje govora mržnje i za jačanje procesa izgradnje povjerenja i pomirenja i tako je treba shvatiti.

Samo zajedno možemo nastaviti izgradnju modernog i demokratskog bosanskohercegovačkog društva, vrijedno i uporno raditi na unapređenju procesa evropskih integracija i stjecanju uvjeta za konačno dobijanje kandidatskog statusa, ekonomskom razvoju i vladavini prava, kao i daljem unapređenju dobrosusjedskih odnosa baziranih na međusobnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ovo, a ne tenzije i blokade, trebaju biti prioriteti u našem radu.

Želim da naglasim da je svaki dijalog utemeljen na civilizacijskim vrijednostima i demokratskim principima dobrodošao, jer je to jedini put do pronalaska pravih rješenja i zbog toga ću u narednom periodu organizirati niz sastanaka kako bismo pokušali prevazići trenutne blokade i rad zakonodavne vlasti vratili na teme koje su bitne za sve građane“, naveo je u izjavi predsjedavajućeg Zvizdića.

Zvizdić će ovu dužnost obavljati idućih osam mjeseci.