Deset zanimljivosti o filmu “Pretty Woman”: Mnoge zvijezde su odbile da glume u njemu, kraj filma promijenjen

Već tri decenije ovaj film važi za najpopularniju romantičnu komediju, a Juliji Roberts dao je status zvijezde.

Ipak, pripreme za snimanje pratile su silne komplikacije, mnogi glumci odbili su uloge iz različitih razloga. Ne samo da naslov nije isti, već i ključni elementi u scenariju.

Poznato je već da Julia Roberts nije bila prvi izbor, a nije bila po volji ni Disneyju.

Deset zanimljivih činjenica:

1. Film je trebalo da se zove “3 hiljade dolara” po svoti novca koju je Edward trebalo da isplati Vivian na kraju njihovom druženja.

2. Među glumicama koje su producenti razmatrali za ulogu Vivian bile su Sandra Bullock, Meg Ryan, Sarah Jessica Parker, Kristin Davis pa čak i Madonna. Molly Ringwald je odbila ulogu jer nije željela da glumi prostituku. Meg Ryan je naprosto odbila ulogu, a Michelle Pfeiffer se nije dopao ton scenarija. Diane Lane je bila čak na prvim probama, ali zbog nemogućnosti da se uklopi raspored snimanja, odustala je. Ulogu je tada dobila Julia Roberts, koja je imala samo 21 godinu i bila relativno nepoznata široj publici.

3. Na čuvenom filmskom posteru zapravo nije ona. Tačnije, glava Julie Roberts spojena je sa tijelom njene dublerke. Na posteru Richard Gere ima crnu kosu iako je u filmu sijed.

4. Film je prvobitno zamišljen kao mračna drama o prostituciji u Los Angelesu, a Vivian je trebalo da bude ovisnica od narkotika. Na kraju filma Edward bi je oterao iz svog života, a ona bi sa novcem koji je zaradila otišla u Disneyland.Međutim, zbog hemije između glavnih glumaca, scenario je prepravljen u optimističniji ton i sretan kraj.

5. Ulogu Edwarda odbio je Silvester Stalone, a među glumcima koji su se takmičili za ulogu nalazili su se još mnogi poznati glumci.

6. Richar Gere je u  početku mislio kako je lik Edwarda užasno dosadan. “Bio je to jedan smiješan mali scenario“, rekao je tada.

7. U sceni u kojoj se Julia Roberts smije kada gleda crno-bijelu komediju na TV-u, režiser je golicao po tabanima kako bi joj izmamio osmijeh.

8. Scena u kojoj Gere naglo zatvara kutiju sa nakitom je improvizovana i iznenađeni smijeh Julije Roberts je iskren i stvaran.

9. Crvena haljina koju Vivian ima na sebi kada idu u operu svrstana je na listu nezaboravnih haljina u filmovima svih vremena. Ipak, trebalo je prvobitno da bude crna, ali je kostimografkinja, posle prepirke sa studiom, uspjela da ih ubijedi da bude crvena.

10. Tokom scene u kojoj Roberts pjeva pjesmu Prince-a u kadi, spušta se i krije ispod pjene, ona je u stvari tražila da svi napuste prostoriju osim kamermana, koji je taj trenutak i snimio, a koji je kasnije ubačen u film.

Budžet za snimanje filma bio je 14 miliona dolara, što je te 1990. godine, bio sasvim solidan budžet te je samo snimanje proteklo opušteno, bez komplikacija.

Prvog vikenda prikazivanja film je već bio broj 1 po prodaji karata i zaradio je više od 11 miliona dolara. Ukupna zarada filma od prodaje karata bila je 178 miliona dolara samo u Americi, i 285 miliona dolara širom svijeta.

Ovaj film je “Disneyjev” najbolji projekat ikada, koji im je donio najveću zaradu, i do danas je najprofitabilniji film koji su snimili.