Evropa u strahu zbog opasnog pesticida nađenog i u sladoledima u BiH: Riječ o kancerogenoj supstanci

Iako potrošači u evropskim zemljama imaju dobru zaštitu pojava incidenata na tržištu, uglavnom zbog uvezene hrane, sve je češća.  

Nadlžne institucije za sigurnsot hrane u Evropi suočavaju se sa velikim izazovom  zbog prisutnosti kancerogenog etile oksida, pesticida koji se koristi pri dobivanju aditiva E410, u različitim prehrambenim prozivodima.

Ova supstanca  pripada skupini kontaminata koji kod potrošača može izazvati hronične bolesti,  a Svjetska zdrastvena organizacija (WHO)  zaključuje se da etilen-oksid treba smatrati kancerogenim za ljude i da njegove razine u okolini trebaju biti što niže.

Tragom inspekcijskih kontrola i saradnje sa evropskim agencijama ovih dana ovučeni su i neki od proizvoda  sa BIH tržišta radi prisutnosti etilen-oksida.  Među povučenim sladoledima su i popularni  “Snickers”, “Twix”, “Bounty” i “M&Ms”.

Pravilnikom o prehrambenim aditivima propisano je da se etilen-oksid ne smije koristiti za sterilizaciju aditiva pa, u skladu s tim, nije dopušteno stavljanje na tržište BiH prehrambenih proizvoda u čijem je proizvodnom procesu korišten etilen-oksid. U skladu s važećim propisima u BiH, zabranjena je i upotreba etilen-oksida kao aktivne materije u sredstvima za zaštitu bilja“, kazali su iz Agencije za sigurnost hrane u BiH.

Poznato je da je etilen-oksid kancerogen otrovan ako se proguta ili udiše te može prouzrokovati neplodnost. ipak, u povučenim sladoledima su, kako je to navedeno u medijima,  pronađene izuzetno male količine aditiva te su utvrđene vrijednosti ispod toksičnih doza.

U zemljama Evropske unije zabranjeno je korištenje etilen-oksida, a hrana “obogaćena” etilen-oksidom uglavnom dolazi iz Indije gdje je njegovo korištenje dopušteno. Hrana u kojoj je uočeno prisustvo ove supstance najčešće je dolazila iz Indije, gdje je korištenje etilen-oksida dopušteno.

Kako se ovih dana moglo pričitati u medijima hrana u kojoj je pronađena ova supstanca prvobitno je uočena u Belgiji, a onda se prisutnost ove materije utvrdila i na tržištima širom Evrope.