“EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES”/ SevdahLab Damira Imamovića u četvrtak u Historijskom muzeju

SevdahLab Damira Imamovića pod nazivom “SevdahLab: Sevdah između dva carstva” posvećen je posmatranju sevdaha kroz društvena trenja nastala između historijskih događaja na prostoru Bosne i Hercegovine i okoline.

Ne zadovoljavajući se samo teorijskim izlaganjem ustaljenih shvatanja te prateći muzički žanr sevdaha, SevdahLab predstavlja kreativnu radionicu povezivanja mnoštvo teorijskih ali i praktičnih uvida.

Ovoga puta, Damir Imamović održat će svoje interaktivo predavanje u četvrtak, 5. augusta u 19:00 sati u Historijskom muzeju BiH u sklopu putujuće izložbe ifa-e “EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES”.

Povod za ovaj događaj je nastavak javnog programa unutar instalacije Pickle Bar internacionalnog umjetničkog kolektiva Slavs and Tatars, koja će tokom ljeta 2021. okupiti i druge poznate lokalne umjetnike i umjetnice čiji radovi preispituju granice i mogućnosti jezika.

Program Pickle Bara u Sarajevu, u saradnji sa Slavs and Tatars, kurira Hana Ćurak, mlada sociologinja i feministkinja.

SevdahLab Damirov je obrazovni projekat započet 2010. godine. Putujući “laboratorij sevdaha” posvećen historiji i estetici ovoga žanra, SevdahLab objedinjuje istraživačku i muzičku stranu Imamovićevog djela u formi interaktivnih predavanja i radionica.

Damir Imamović jedan je od rodonačelnika novoga sevdaha. Njegov individualan pristup ogleda se u prožimanju tradicije, koju baštini i kao pripadnik jedne od najutjecajnijih sevdalijskih porodica, inovativnog skladateljskog, aranžerskog i intepretativnog nadograđivanja sevdalinke te snažnoga oslanjanja na uvide stečene istraživanjem povijesnih pisanih i zvučnih izvora. Dobitnik je prestižne nagrade The Best of Europe britanskog muzičkog časopisa Songlines (2021).

Rezidencijalno-mentorski program, kao i instalacija Pickle Bar smješteni su u berlinskoj multikulturnoj četvrti Moabiti odražavaju raznolikost ove četvrti i studija umjetnika. Integracija Pickle Bara u projekat EVROVIZION stvara prostor za lokalne dijaloge na svim stanicama ove putujuće izložbe.

Prije otvaranja svake izložbe, mladi lokalni profesionalci (bili oni umjetnici, kustosi ili istraživači) iz svake od lokacija izložbe bit će izabrani za sudjelovanje u programu mentorstva u Berlinu. Tokom ova dva mjeseca oni su integrirani u Slavs and Tatars studio, gdje imaju priliku biti dio mentorskog programa u njihovim ličnim projektima, od kojih neki mogu na kraju biti predstavljeni kao dio projekta EVROVIZION. Iz Sarajeva, Slavs and Tatars i ifa su izabrali mladu sociologinju i feministkinju Hanu Ćurak“, saopćeno je.

Historijski muzej BiH ljubazno moli posjetitelje i posjetiteljke da se, u skladu s preporukama nadležnih institucija, pridržavaju mjera u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES je izložba ifa-e (Institut für Auslandsbeziehungen) koja se u Sarajevu organizuje u saradnji s Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine i uz podršku Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine.