I ove godine povećan iznos subvencije za djecu koja ne budu mogla ići u vrtić

Na današnjoj konferenciji za medije Vlade KS rečeno je da je na kolegiju Vlade donesena odluka da se povećaju subvencije za djecu koja se ne budu mogla upisati u vrtić.

Iznos je povećan sa 100 KM na 200 KM kao što je bio i prošle godine.

Edin Forto, premijer KS je rekao da će to godišnje koštati izmeđi pet i sedam miliona KM, ali da je fokus Vlade da se što više djece upiše u vrtiće iako je kantonalni budžet umanjen za 160 miliona KM.

Naida Hota-Muminović, ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Vladi KS, istakla je da je u toku javni poziv roditeljima da djecu prijave za upis u vrtiće u sklopu JU Djeca Sarajeva te da će on biti otvoren do 24. augusta.

Prije toga je bio javni poziv za privatne vrtiće i podrazumijevao je da će ipsuniti uslove. Ukupno su se prijavila 32 privatna vrtića i taj poziv je završen. Na listi čekanja je 3.000 djece, a procjena je da će biti sufinansirano njih oko 2.500, jer se na kraju ne prijave ni svi roditelji ni svi vrtići”, pojasnila je.

Subvencija u iznosu od 200 KM će se mjesečno uplaćivati i kako je navela ministrica neće biti zastoja u tom smislu.

Mi ćemo osigurati novac za septembar, august je uredu”, dodala je.

Govoreći o početku nove školske godine te kako bi se ona trebala odvijati s obzirom na to da pandemija i dalje traje, Hota-Muminović je naglasila da je prioritet vlade da se što veći broj djece vrati u školske klupe.

Istraživanja koja smo proveli pokazuju da su djeca u ovoj pandemiji bila izložena stresu u velikoj mjeri. Krizni štab je preporučio da škola krene u punom obimu i vidjet ćemo kako će biti. Što se tiče načina na koji će se odvijati to ćemo još utvrditi, ali je sigurno da će kombinovani model koji je bio dosad biti prevaziđen ukoliko se odlučimo na tu opciju.

Dosad smo, po starom kombinovanom modelu imali situaciju da su djeca jednu sedmicu bili kući jednu u školi što je bilo duga pauza. Sada će se to odvijati putem live stream prijenosa tako da će djeca koja su kući pratiti šta se dešava u učionici i bit će dinamičnija rotacija učenika ne kao do sada. Klasični kombinovani model će biti prevaziđen od septembra”, poručila je Hota-Muminović, javlja N1.