Iz Drine izvađene dvije avionske bombe

Ronioci iz Češke Republike i Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske izvadili su danas iz rijeke Drine, jedan kilometar nizvodno od Hidroelektrane Višegrad, dvije avionske bombe teške po 50 kilograma.

Ronioci kažu da su bombe, najvjerovatnije bačene prilikom savezničkog bombardovanja 1944. godine, u sebi imale po 19.5 kilograma eksploziva.

Podršku roniocima su pružili specijalci Federalne uprave Civilne zaštite i Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske.

Sve je urađeno u okviru podrške Republike Češke policiji i roniocima BiH.

Republika Češka pomaže i pruža podršku policijskim i ronilačkim snagama BiH koja se ogleda u obuci i treninzima na vodi i pod vodom,” rekao je predstavnik vlade Češke Šćepan Šantruček.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović ističe da se na obuci kadrova počelo od nule i da Uprava sad raspolaže sa specijalcima roniocima koji su dosad iz rijeka izvukli oko 200 eksplozivnih naprava iz Drugog svjetskog i posljednjeg rata.

Bombe u Drini su prvi primijetili ribari koji su to prijavili Civilnoj zaštiti, a ronioci su uz pomoć podvodnih detektora locirali eksplozivne naprave, izvadili ih i deaktirirali.