Iz “Eko akcije” upozoravaju: Ako helikopteri ne počnu gasiti požar u pepeo će se pretvoriti lokalitet s najviše endemskih vrsta

Prema jutrošnjim satelitskim snimcima sa European Forest Fire Information System (EFFIS), požar koji je prije dva dana izbio kod restorana Komadinovo vrelo se dramatično proširio.

Kako je danas objavila “Eko akcija”, postoji mogućnost da izgori lokalitet sa najviše endemskih vrsta u Bosni i Hercegovini.

Ako već jutros helikopteri ne budu gasili požar, izgorjeće Plasa, lokalitet sa najviše endemskih vrsta u Bosni i Hercegovini”, upozorili su iz Eko akcije.


Prema informacijama Operativnog centra Civilne zaštite (CZ) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) požari su u petak ujutro i dalje aktivni na području Jablanice, Stoca i Čapljine.

U mjestu Zaušlje od Čapljine jučer je izgorjela kuća i dvije štale. Požar je na tom lokalitetu i dalje aktivan. Vatrogasne ekipe i dalje su na terenu Budisavine, a uslijed požara čulo se i par eksplozija, navedeno je u izvještaju.

Požar se, podsjetimo, pojavio u srijedu i to na nepristupačnom i strmom terenu, te je tokom jučerašnjeg dana upućen zahtjev za pomoć Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Gašenje požara je odavno isključivo naša odgovornost. Imamo dovoljno novca, od svake plate se odbijaju nemali novci za prirodne nesreće, ali i dalje nemamo ni potrebne protupožarne letjelice ni dovoljno vatrogasaca na zemlji. Požar bi mogli gasiti i helikopteri oružanih snaga BiH, kojima to nije glavna zadaća, međutim zbog kriminalnog durenja člana Predsjedništva nikakve su šanse da će se to desiti“, ističu iz Eko akcije.