Foto: Ilustracija

Iz Googlea stižu loše vijesti za vlasnike starih androida

Google je zvanično objavio najnovije restrikcije za starije Androide.

Ako imate uređaj s instaliranim Androidom 2.3.7 ili neku stariju verziju, Google vam na njemu više neće dozvoliti prijavljivanje na Google nalog počevši sa 27. septembrom, prenosi “Verge”.

“Kao dio naše kontinuirane sigurnosne podrške, više nećemo dozvoljavati prijavu na uređajima koji pokreću Android 2.3.7 ili starije – počevši sa 27. septembra 2021.” kažu iz Googlea.

“Ako se prijavite na uređaju nakon 27. septembra dobit ćete greške u vezi s prijavom na usluge poput Gmaila, YouTubea i Mapsa”, upozoravaju.

Kako bismo stavili stvari u perspektivu, uzmimo u obzir da su ugroženi uređaji izašli prije skoro deset godina, ali s obzirom da trenutno postoji više od tri milijarde aktivnih Androida, ove promjene će uticati na veći broj ljudi  one koji se drže starijih tehnologija i one koji  ne mogu priuštiti kupovinu novijih smartfona.

Ako imate uređaj sa instaliranim Androidom 2.3.7 nakon 27. septembra, i dalje ćete moći koristiti neke Googleove usluge ako ste prijavljeni putem preglednika.

Svi smartfoni koji na sebi imaju Android 3.0 moći će se normalno prijaviti na Google nalog, što znači da ako vaš stari smartfon podržava nadogradnju softvera, uskoro bi moglo biti pravo vrijeme da je i napravite.