Iznemogli vatrogasci bore se sa požarima u Hercegovini

Na požarištima u Hercegovini vatru kontrolišu iznemogli vatrogasci i lokalno stanovništvo.

Požari u Hercegovini aktivni su danima. Stolac, Neum, Čapljina, Tomislavgrad, Jablanica, Mostar, Bileća. Danima pratimo dramatične informacije o vatrenoj stihiji i naporima vatrogasaca koji vatru pokušavaju obuzdati. Potporu u gašenju pruža im lokalno stanovništvo koje se bori za imovinu i gole živote.
.
Zajedničko je hercegovačkim požarima poziv za pomoć na koja se odazivaju, osim stanovništva i vatrogasaca, uglavnom lovačka i planinarska udruženja. Pomoć je izgleda jedino izostala od strane pojedinih članova nefunkcionalnog aktualnog sastava Predsjedništva BiH koji najbolje oslikava odnos vlasti prema svojim građanima.

A helikopteri OS BiH, kada je to najpotrebnije, nisu poletjeli, što je dovelo do krivičnih prijava u Tužiteljstvu BiH.

Damir Šabanović, načelnik Općine Jablanica podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv člana predsjedništva BiH Milorada Dodika, zbog izostanka pomoći iz zraka na području ove općine.

Pomoć iz zraka za sada se čini kao nemoguća misija. EUFOR u BiH tvrdi da nema opremu za gašenje šumskih požara, NATO se još nije oglasio. Helikopterske snage RS gase požare u Republici Srpskoj, dok u Tomislavgradu s kanaderima interveniraju susjedi. Zbog izrazito teške situacije na požarištima Ministarstvo sigurnosti BiH iniciralo je hitno usvajanje odluke kojom se traži međunarodna pomoć.

Zbog činjenice da Predsjedništvo BiH nije odobrilo tu aktivnost, helikopteri Oružanih snaga nisu u mogućnosti intervenirati na području ugroženih hercegovačkih općina. Upućen je zahtjev za pomoć EUFOR-a radi izviđanja terena iz zraka i eventualne medicinske evakuacije u slučaju povrede vatrogasaca na požarištima.

Dok tražimo međunarodnu pomoć, aktualna domaća vlast na svim razinama funkcioniranja nije osigurala neophodne tehničke, financijske, ljudske resurse u borbi s prirodnim nepogodama. Dok politizacija svega opterećuje naše društvo, vatrogasci se danima bore na nepristupačnim i miniranim terenima.

Mate Jurković, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Čapljina kazao je kako im veliki problem predstavlja minski sumnjivo područje “u koje stvarno ne smijem poslati ljude da ne bi netko ne daj bože izgubio život.

S naprtnjačama na leđima i cisternama za gašenje, vatrogascima i lokalnom stanovništvu ostalo je svakodnevno osluškivanje vremenske prognoze, nadajući se kiši, znajući da im samo ona može pomoći u ovoj prirodnoj nepogodi jer od uzaludnog zazivanja pomoći kod ovozemaljskih moćnika očito nema koristi”, kazao je.