Joe Biden u sobi za vanredne situacije, potvrđene američke žrtve nakon eksplozije na aerodromu u Kabulu

Predsjednik Joe Biden je trenutno u sobi za izvanredne situacije (Situation Room), skupa sa ministrom odbrane Lloydom Austinom i državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom.

Soba za izvanredne situacije (Situation Room) je centar za upravljanje obavještajnim podacima u podrumu zapadnog krila Bijele kuće, koji vodi osoblje Vijeća za nacionalnu sigurnost a koriste ga predsjednik i njegovi savjetnici za praćenje i odlučivanje u krizama i za obavljanje sigurne komunikacije sa drugim osobama, obično u inostranstvu.

Ova prostorija je opremljena naprednom sigurnom komunikacijskom opremom za predsjednika radi održavanja komande i kontrole nad američkim vojnim snagama širom svijeta.

Vlada Velike Britanije najavila je krizni sastanak nakon eksplozije kod aerodroma u Kabulu.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert izjavio je da je otkazana posjeta kancelarke Angele Merkel Izraelu koja je bila planirana od 28. do 30. augusta.

Seibert je u saopćenju naveo da je u konsultaciji s izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom, posjeta kancelarke Merkel otkazana zbog trenutne situacije u Afganistanu.

U saopćenju je istaknuto da su se obje strane složile da posjeta bude upriličena nekada kasnije.

Novinar u Kabulu preveo je i poslao ovu izjavu glasnogovornika talibana Zabiullaha Mudžahida, koji je rekao da je Amerikancima rečeno da postoji mogućnost napada Islamske države na aerodrom u Kabulu, javio je Guardian.

Talibani su predani međunarodnoj zajednici i neće dopustiti teroristima da koriste Afganistan kao bazu za svoje operacije. Talibani su upozorili američke trupe na moguće terorističke grupe poput ISIS -a”, rekao je Mudžahid.