Još uvijek nije poznato koliko je građana BiH vakcinisano u Srbiji

 Ministarstvo civilnih poslova BiH trenutno ne raspolaže brojem cijepljenih građana u Republici Srbiji, potvrdili su iz ovog Ministarstva (MCP BiH).

Ministarstvo civilnih poslova BiH je uputilo molbu Ministarstvu inostranih poslova BiH da diplomatskim putem zatraži od Republike Srbije dostavljanje svih relevatnih podataka o do sada cijepljenim građanima Bosne i Hercegovine protiv COVID-19 zaraznog oboljenja u Republici Srbiji te i da zatraži redovno dostavljanje podataka o cijepljenim građanima nakon dostavljanja zahtjeva“, kazali su iz MCP BiH.

Vrlo je važno da BiH ima tačne ili približno tačne podatke o vakcinaciji svojih građana kako bi se mogle planirati daljnje aktivnosti na imunizaciji građana, ali i zbog statističkih podataka. Za sada se iznose samo brojevi vakcinisanih građana koji postoje u zdravstvenom sistemu BiH. Svjesni smo da je broj vakcinisanih građana puno veći nego što to pokazuje zvanična statistika. Dok iz Republike Srbije ne dostave podatke o vakcinaciji bh. državljana može se samo nagađati koliki je stvarni broj vakcinisanog stanovništva.

Kada je riječ o najavama donacija vakcina i isporukama plaćenih vakcina (Covax), iz MCP BiH su istakli kako će u trećem kvartalu iz Covax mehanizma stići 100.620 doza Pfizera (peti krug), a u šestom krugu će biti upućena obavijest o broju Sinopharm i Sinovac doza cjepiva koji se odnedavno nalaze u portfoliju COVAX mehanizma.

Putem donacije SAD-a u BiH će stići 503.100 doza Pfizera, a te vakcine će biti isporučene kroz COVAX mehanizam. Od donacija se također očekuje 250.000 doza cjepiva AstraZeneca od Kraljevine Danske, 50.000 doza cjepiva AstraZeneca od Bugarske, 500.000 doza cjepiva Pfizer od Izraela te 70 000 doza cjepiva Moderna od strane Republike Hrvatske.

U okviru “EU4Health” već je u toku realizacija kupovine cjepiva Pfizer od Republike Austrije od ukupnog dodijeljenog broja od 214.110 doza, a u fazi smo dogovora da od Republike Poljske kupimo 190.000 doza cjepiva AstraZeneca i 190.000 doza Pfizera”, navode iz MCP BiH.