Jučer obilježena 29. godišnjica smrti heroja odbrane Bosne i Hercegovine Ramiza Salčina

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, te ministar privrede KS Adnan Delić jučer su na mjestu pogibije rahmetli Ramiza Salčina odali počast, položili cvijeće i s pijetetom se prisjetili jednog od najvećih heroja odbrane naše jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Na ovom obilježavanju 29. godišnjice pogibije komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad Sarajevo istaknute su sve njegove zasluge u odbrani BiH, tokom agresije.

Opisan je kao aktivni učesnik pripreme i organizacije odbrane glavnog grada, kao i ostatka Bosne i Hercegovine.

Ramiz Salčin je rođen 13. maja 1954. godine u selu Gornji Igri, naselje Borač, Opština Gacko. Prije samog otpočinjanja agresije na BiH Salčin je odigrao važnu ulogu u organiziranju otpora na prostoru sarajevske novogradske općine. Sa saborcima i patriotama organizirao je i postavio straže još u februaru 1992., a već početkom marta iste godine spriječio je izlazak neprijateljskih snaga na brdo Mojmilo i zauzimanje strateški važnih položaja za odbranu Sarajeva.

Poginuo je 22. augusta 1992. u Saraj Polju od snajperskog hica sa neprijateljskog položaja iz Nedžarića. Ukopan je u haremu na Kovačima u Sarajevu. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Armije RBiH ‘Zlatnim ljiljanom’, a kao pripadnik Oružanih snaga RBiH koji je u borbi protiv neprijatelja izvršio djela u kojima je došla do snažnog izražaja njegova lična hrabrost dodijeljen mu je i ‘Orden zlatnog grba s mačevima’. U čast njemu, jedan trg i ulica u Sarajevu nose njegovo ime. Osim toga, po njemu je nazvana i sportska dvorana na Mojmilu“, prisjetio se heroja Salčina predsjedavajući Okerić.

Potom su sve delegacije, a među njima i delegacije Kantona Sarajevo, položile cvijeće i odale počast na mezar heroja Salčina.

I na ovom mjestu je istaknuto kako je rahmetli Ramiz dao nemjerljiv doprinos u stvaranju Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH).

Aktivno je učestvovao u odbrani grada formiranjem linija odbrane. Učestvovao je u iseljavanju kasarne ‘Viktor Bubanj’, gdje je i ranjen“, prisjetili su se njegovi saborci.

Istakli su i da je kao komandant bio na svakoj liniji odbrane, te da je učestvovao u svim vojnim akcijama. Nazvan je borcem za “demokratiju i suživot”.

A u okviru obilježavanja ove tužne godišnjice, večeras je u multimedijalnoj sali u kompleksu Šehidskog mezarja Kovači održana i Akademija posvećena heroju Salčinu.

U okviru nje prisutnima se obrati ministar Osmanović koji je kazao da je rahmetli Salčin bio dostojanstven, suzdržan, i ozbiljan, onaj koji prodire u srž i suštinu.

Čovjek sa visokom intuicijom, samopouzdanjem, hrabar i željan djelovanja, uvijek prvi i onaj koji preuzima vođstvo, ali i sve rizike. Njegova neiscrpna energija i nesalomljivi duh, bili su pokretačka snaga u organizovanju građana Novog grada, formiranju jedinica, snabdjevanju opremom i naoružanjem, te napose pružanju neviđenog otpora daleko nadmoćnijem agresoru. Njegove dvije najveće želje bile su osvajanje kasarne ‘Viktor Bubanj’ i oslobođenje naselja Nedžarići. U predaji kasarne je i ranjen, a njegovi saborci kažu da je već nakon samo sedam dana došao na linije fronta da ih posjeti i da im pruži maksimalnu podršku. Nezaustavljiv i neustrašiv, nikada nije oklijevao da bude prvi. Sarajevo će ga zasigurno pamtiti i po tome što je u bitki za Žuč bio među prvima koji je istrčao na to brdo i agresorske položaje. Svojim podvizima održao je lekciju cijelom svijetu“, istakao je ministar Osmanović.

Foto: Press služba Vlade KS
Foto: Press služba Vlade KS

Naglasio je kako ne postoji način da se svi mi, koji smo dočekali mir i slobodu, odužimo onima koji je nisu dočekali, a koji su svoje živote, svoj duh i tijelo ugradili u njene temelje.

Ono što možemo i moramo jeste da čuvamo uspomenu na njihove velike podvige, da se hranimo njihovom hrabrošću i odvažnošću, da koračamo njihovim stopama i da ne čekamo da nam neko drugi gradi i brani domovinu. Ramiz danas ima ulicu i sportsku dvoranu u Sarajevu, ali to nije dovoljno ako naša djeca ne znaju za njegova herojska djela i njegove junačke podvige. Učimo nove generacije ko je bio Ramiz i ostali heroji slični njemu. Ko su bili ljiljani, ko su bili odabrani, čisti i uzvišeni… To nam je dužnost i to nam je obaveza. Ne smijemo dozvoliti da nas zaborav i nemar savlada. Narod koji zaboravlja svoju historiju zaslužuje da mu se ona i ponovi“, ponovio je po ko zna koji put ministar.

Naveo je i kako je naš zadatak danas, kao i cilj ovog okupljanja isticanje istine, ali i upoznavanje naše djece kako se branila domovina.

Foto: Press služba Vlade KS
Foto: Press služba Vlade KS

Oružani sukob je prekinut, ali rat nikako nije završen. Neprijatelji danas više nego ikada napadaju i koriste sva moguća sredstva da unište Bosnu i Hercegovinu, da naše heroje pretvore u zločince i agresore, da nam ospore pravo na domovinu, na jezik, na kulturu i historiju. To im više nikada ne smijemo dopustiti. Bili smo kao jedno u ratu, svaki branitelj, svaka jedinica, svi odredi, brigade, davali su sve što su imali da Bosna ostane i opstane, moramo učiti od njih i moramo oko naše domovine postaviti jedinstvene bedeme odbrane, ostaviti sve nesuglasice po strani i jednoglasno reći neprijatelju NE. To su nas zadužili oni, njihovi nišani i grobovi i danas nas opominju, ostavili su nam u amanet domovinu, a naša je dužnost i obaveza da je branimo i da ne dopustimo da ikada iko pomisli da je njihova krv bila uzalud“, u jednom dahu i sa puno emocija završio je svoje obraćanje ministar Osmanović.

U okviru večerašnje akademije izveden je prigodan kulturno-umjetnički program.