Jučer u Zetri iskorištene 1.252 doze vakcina

U toku proteklog dana, na Zetri su aplicirane 1.252 doze vakcina.

I danas se u ovom vakcinalnom centru nastavljaju “Dani otvorenih vrata”, u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodne najave.

Iz Ministarstva zdravstva KS upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe. Zajedno sa zdravstvenim ustanovama, Ministarstvo zdravstva KS zahvaljuje građanima na saradnji, uz molbu da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

S obzirom na pojavu delta soja koronavirusa i njegovu visoku zaraznost, apeliramo na poštovanje mjera lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima (ukoliko se ne može održati fizička distanca), kao i higijenu ruku.

Posebno naglašavamo da treba izbjegavati duže zadržavanje u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period, kao i izbjegavati gužve i navedene prostore. Sve osobe sa akutnim disajnim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe”, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Podsjećamo, na jučerašnjoj konferenciji za novinare premijer Kantona Sarajevo najavio je raspravu o represivnim mjerama kada je u pitanju vakcinacija, a na prijedlog Kriznog štaba.