Kada za godinu dana profitabilna firma bude pretvorena u gubitaša, pogon u Binasu mjesecima stoji

Radnici Binasa iz Bugojna su danas kucali direktoru na vrata radi čekanja pete plaće i četiri topla obroka.

Nije im otvorio, a pokušao je da im i zabrani ulaz u fabriku.

Od kada je Enes Memić preuzeo firmu sve je krenulo niz brdo. Kada je došao na lageru je imao 3,5 miliona robe. Njegovim dolaskom prepolovili su se godišnji prihodi, a prema našim informacijama od svog prethodnika je zaradio pet puta manje. Mi već dugo vremena ne palimo mašine, a hale se kreče i sređuju, pa se pitamo šta se događa, rekli su nam predstavnici radnika.

Gubitak iznad visine kapitala je 1,8 miliona maraka, što bi moglo nagovijestiti da je firma zrela za stečaja. Ukupne obaveze Binasa iznose 32,1 miliona maraka, a u strukturi duga najveća su potraživanja radnika koja su oko 12 miliona, ili 37,2 ukupnog duga. Radnici traže smjenu direktora.

Ministar industrije i energetike FBiH Nermin Džindić dijeli njihovo mišljenje, ali po tom pitanju ne radi ništa jer je direktor kadar SDA. Pred izbore Bakir Izetbegović, predsjednik stranke, Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH i federalni premijer Fadil Novalić su obećali razvoj firme i rast prihoda.

Svjestan sam da se radnici plaše za svoju sudbinu i razumijem ih. Prema mojim informacijama firma je likvidna, a problem s plaćama je nastao jer nisu naplaćena dugovanja od 4,5 miliona maraka. Kao Vlada mi ćemo intervenirati i već danas bi trebala biti operativna sredstva za jednu plaću. Naredne sedmice bi se trebala isplatiti još jedna, a u septembru ćemo probati osigurati isplatu dvije zaostale plaće, a direktoru će biti jasno naznačeno šta se od njega očekuje”, kazao je Džindić.

Ministarstvu su prezentirane informacije prema kojima bi Binas do kraja godine trebao ostvariti promet od 10 miliona maraka. To se čini kao naučna fantastika obzirom da je do sada fakturisano oko 700.000 KM.

Zbog problema u naplati informisan sam da se fakturiše samo neophodno kako se ne bi stvarao trošak PDV-a, istakao je ministar.

Radnici ne vjeruju, jer tu priču stalno slušaju. Njihov argument su ugašene mašine, a prema njihovim informacijama na zalihama nema više puno robe, ali ni materijala.

U izvještaju za 2020. godinu se ukazuje da analize konta gotovih proizvoda ukazuju na postojanje problema u proizvodnji. Također analizom poslovanja utvrđeno je spor koeficijent obrta, te nizak koeficijent prinosa.

U Binasu bi imali šta raditi i istražni organi, a na to najbolje ukazuje podatak da se nije riješilo evidentiranje škarta, a poznato je da se od toga može ostvariti značajan prihod od kojeg Binas za sada nema ništa.

U cijeloj situaciji najteže je radnicima kojima je ugroženo pravo na liječenje jer im kako tvrde knjižice ovjeravaju samo na dan, s tim da i za to treba imati štelu. Binas je po svemu sudeći perspektivna fabrika. Firma je poslovala pozitivno 2018. i 2019. godine sa dobiti od 1,4 miliona u 2018. i 3,6 miliona KM u 2019. U 2020. evidentiran je gubitak od 3,3 miliona maraka što pokazuje da su politike promašile sa kadrovskim rješenjem. Ako ipak nije do znanja onda su u Binasu svi u problemu.