MUP KS za Sarajevsku seharu: Nije bilo incidenata jutros, niti saznanja da bi učesnici “Bh. povorke ponosa” bili ugroženi

U Sarajevu će danas u 12 sati početi Bh. povorka ponosa pod sloganom “Otpor sa margine”.

Povodom ovog događaja na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine je mnoštvo policijskih snaga, a kako je najavljeno dan ranije događaj će osiguravati više od 1.000 policajaca.

Tim povodom kontaktirali smo Operativni centar MUP-a KS, a za Sarajevsku seharu su rekli da nije bilo nikakvih saznanja, kao niti incidenata zbog održavanja povorke.

Podsjećamo, najavljeno je da će učestvovati u povorci ponosa nekoliko hiljada građana.

Uporedo, u Sarajevu će danas biti održan protest u organizaciji inicijative “Iskorak” zbog održavanja treće Bh. Povorke ponosa.

Ovaj “Anti LGBT” protest će biti održan u periodu od 11 do 13 sati u Sarajevu, a najavljena je i obustava saobraćaja povodom tog događaja.

Po zahtjevu Organizacionog odbora inicijative “Iskorak”, a radi održavanja manifestacije “Anti LGBTIQ protest”, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost za privremenu obustavu saobraćaja na trasi kretanja učesnika ovog događaja, i to u ulici Maršala Tita – dionica od raskrsnice sa ulicom Kaptol do raskrsnice sa ulicom Kulovića, u subotu, 14. augusta 2021. godine, u vremenu od 11:00 do 12:30 sati.