Na Bjelašnici završeno snimanje filma o jedinici koja skuplja poreze, a onda uđe u sukob sa ilirskim plemenima

Danas je završeno snimanje filma na Bjelašnici, koje je započelo početkom ovog mjeseca, a u pitanju je film reditelja Simona Bogojevića Naratha, pod nazivom ‘Illyricvm’.

Produkciju potpisuju zagrebačka Kinorama, slovenska kuća Forum Ljubljana, italijanska La Sarraz Pictures, kosovska Buka Production i bosanskohercegovačka kuća SCCA/Pro.Ba.

Radnja filma ‘Illyricvm’ smještena je u 37. godinu prije naše ere, a protagonist je mladi Liburn Volsus kojeg sa sobom povede rimska jedinica. Jednostavan zadatak koji jedinica ima, pratiti skupljanje poreza, pretvori se u iznenadni sukob s naizgled pokorenim ilirskim plemenima. Film je najvećim dijelom snimljen na Bjelašnici, a dio snimanja planiran je na Velebitu i u talijanskoj pokrajini Furlanija ” Julijska krajina”, navodi se u opisu filma.

Film je koprodukcija pet zemalja, a podržali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Kosovski kinematografski centar, Ministarstvo kulture Italije, Friuli Venezia Giulia Film Comission, Viba Film, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija, objavila je Općina Trnovo.

Glumački ansambl sastavljen je od glumaca iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova, a u zapaženim ulogama su Filip Križan, Labeat Bitiqui, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Franjo Dijak i Adrian Pezdirc.