Načelnik Hadžibajrić posjetio SPKD Prosvjeta: Nastavlja se saradnja kroz izdavačku i bibliotečku djelatnost

Srpsko prosvjetno kulturno društvo “Prosvjeta” osnovano je davne 1902. godine od eminentnih građana Sarajeva srpske nacionalnosti koji su živjeli na području Starog Grada.

Danas ovo društvo aktivno doprinosi afirmaciji kulturne baštine na prostoru ove općine, ali i šire, a smješteno je u ulici Sime Milutinovića Sarajlije.

Općina Stari Grad kontinuirano podržava aktivnosti društva što je i bio povod da pozovu općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića u posjetu i predstave mu svoje trenutne, te najave buduće aktivnosti, saopćeno je.

Kako je kazao Nedeljko Masleša, predsjednik SPKD Prosvjeta, društvo aktivno djeluje, iako su se morali prilagoditi uslovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Upravo zbog higijensko-epidemioloških mjera koje su bile na snazi,

Prosvjeta je svoj čuveni Božićni koncert prošle godine održala u online formatu, a današnji sastanak iskorišten je kao prilika da upute zahvalnost za podršku tom projektu.

Aktivni su i u izdavačkoj djelatnosti, te su načelniku Hadžibajriću predstavili nekoliko izdanja iz ove godine i najavili nova.

“Mi nismo zaustavili našu izdavačku djelatnost i aktivni smo i dalje. Uvijek smo razgovarali, da ovaj naš prostor otvorimo svima koji mogu da doprinesu kulturnoj sceni kojoj i mi doprinosimo, da organizujemo odgovarajuće koncerte, da pozovemo studente Muzičke akademije Sarajevo i Istočnog Sarajeva i da napravimo kontakte i saradnju. Da ovo bude kuća otvorenih vrata,” izjavio je predsjednik društva Masleša.

U tom pravcu pokrenute su aktivnosti i na otvaranju biblioteke koja će se nalaziti u prostorijama SPKD “Prosvjeta” i biti dostupna svim zainteresovanim.

Načelnik Hadžibajrić je izrazio spremnost da Općina i dalje podržava aktivnosti ovog značajnog prosvjetno-kulturnog društva, posebno kada je riječ o izdavačkoj i bibliotečkoj djelatnosti.

“To je dio naše historije i tradicije i dužni smo raditi na njenom očuvanju.”Prosvjeta” je pripremila knjigu o Hadži Maksi Despiću čuvenom trgovcu koji je živio u Despića kući koja je danas nacionalni spomenik. Mi ćemo finansirati prevod ove knjige na engleski jezik kako bismo je učinili dostupnom što većem broju ljudi,” poručio je načelnik Hadžibajrić.

Tokom susreta je izražena želja da se buduća biblioteka SPKD“Prosvjeta” svečano otvori na Dan Općine Stari Grad, te će se nastojati da do tada sve bude završeno.

Pored načelnika Hadžibajrića, današnjoj posjeti prisustvovale su i pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Lejla Dizdarević i pomoćnica načelnika za privredu Aldiana Kavazović, saopćila je Općina Stari Grad.